FOTO: InfoBijeljina

Rukovodstvo Banje Dvorovi podnijelo je tužbu protiv Grada Bijeljina zbog neizvršenja obaveza prema ovoj javnoj ustanovi.

Na posebnoj sjednici Skupštine grada Bijeljina početkom decembra donesena je odluka da se iz gradskog budžeta prebaci novac za isplatu reprogramiranih dugova za poreze i doprinose za 2013., 2014. i 2017. godinu, ali to nije još učinjeno, čime je rad ove ustanove doveden u pitanje.

Direktor dvorovljanske banje Milorad Zekić podsjeća da se radi o iznosu od 408.000 maraka kojim bi bile u potpunosti izmirene sve obaveze iz ranijih godina prema Poreskoj upravi.

 

"Dug za plate i doprinose iznosio je oko 640.000 maraka, a sa obračunatim kamatama dostigao je skoro milion maraka. Odlukom Vlade RS, u aprilu prošle godine, dio obaveza nam je otpisan i naš dug prema državi se smanjio na 408.000 maraka. Obraćali smo se nadežnima više puta, tražili sastanak sa gradonačelnikom, ali novac još nismo dobili", ističe Zekić za InfoBijeljina.

On upozorava da je Grad Bijeljina osnivač i vlasnik kapitala, te da je ovakav maćehinski odnos prema ovoj javnoj ustanovi nedopustiv. 

"Grad nam je 2021. godine ostao dužan 90.000 KM. Tada smo radili u sistemu zaštite od korona virusa kao kovid bolnica tri, te druge prihodne nismo mogli ni ostvariti. Ni te troškove nam nisu namirili. Da nije bilo podrške Vlade RS mi bismo davno stavili ključ u bravu", kaže Zekić i naglašava da u proteklih pet godina, od kako je on na čelu Banje, ova ustanova nikome ne duguje niti jednu konvertibilnu marku. 

Banja Dvorovi zapošljava 47 radnika, a u sezoni angažuje još desetak. Zaposleni vjeruju u perspektivu preduzeća. 



"Dok ne izmirimo dugove, ne možemo da učestvujemo na javnim pozivima i tenderima ministarstva zdravlja, ministarstva boračko - invalidske zaštite, Turističke organizacije. Ne možemo ostvariti profit i zaraditi plate. Naša je egzistencija dovedena u pitanje", kaže za InfoBijeljina predsjednik Sindikata Banje Dvorovi Zoran Ostojić. 

Predstavnici grada ranije su iz Vlade dobili obećanje da će, kada Banja pređe iz vlasništva grada u vlasništvo Republike, početi značajan investicioni ciklus vrijednosti 30 miliona maraka. Da bi ove investicije bile realizovane, gradska uprava bila je obavezna da procijeni vrijednost kapitala, ali do danas to nije učinjeno. 

Poslovodstvo Banje Dvorovi podnijelo je i krivičnu prijavu protiv gradonačelnika Ljubiše Petrovića, zbog kako navode, opstrukcije skupštinske odluke i neizvršenja budžeta. Poslovodstvo i radnici neće odustati od svojih prava te će ovaj slučaj izvjesno je dobiti epilog na sudu.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 7 )