FOTO: null

Preduzeće „Rudnik i Termoelektrana Ugljevik“ danas je održanom svečanom akademijom i lomljenjem slavskog kolača obilježilo jubilej - 30 godina rada Termoelektrane.

Povodom proslave jubileja i slave preduzeća – Mratindana, direktor RiTE Žiko Krunić istakao  zasluge generacija rudara u ovom kraju sa tradicijom eksploatacije uglja dugom 116 godina.

Prema Krunićevim riječima pravi razvoj preduzeća i cijelog kraja počeo 1985. godine sa početkom rada Termoelektrane.On je rekao da su posljednjih godina znatna sredstva investirana u novu opremu, mehanizaciju i postrojenja na površinskom kopu i u Termoelektranu, podignuta je na viši nivo pogonska spremnost, pouzdanost rada, nivo proizvodnje i energetska efikasnost.

Kao ključne investicije u narednom periodu Krunić je naveo odsumporavanje i zamjenu elektrofiltera, a kao problem u čijem rješavanju očekuje i podršku Vlade brigu za 292 invalida koje RiTE ima među zaposlenima.

Rukovodilac Rudnika Relja Dragić iznio  je podatke da je plan proizvodnje uglja do danas ispunjen sa 107 odsto, a da novi površinski kop obezbjeđuje rad i razvoj preduzeća za narednih 30 godina.

Rukovodilac Termoelektrane Milan Mirković istakao je da će nove velike investicije u odsumporavanju i zamjeni elektrofiltera imati ogroman ekološki značaj, što je i jedna od obaveza u ispunjavanju evropskih standarda.

Termoelektrana snage 300 megavata i projektovane godišnje proizvodnje od 1.601 gigavat-čas ugljem se snabdijeva sa Površinskog kopa „Bogutovo Selo“, projektovane godišnje proizvodnje od 1.750.000 tona. Zaključno sa septembrom Termoeelektrana proizvela je 41 odsto struje ukupno proizvedene u Republici Srpskoj, rekao je u izjavi za novinare, direktor RiTE Žiko Krunić.

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić rekao da Termoelektrana Ugljevik predstavlja najstabilniji dio elektroprivrede Republike Srpske  i da će se ovo preduzeće u budućnosti morati prilagođjavati novim trendovima proizvodnje električne energije od obnovljivih siroviniskih izvora.

Piše: Snežana Milošević

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )