FOTO: null

BANJALUKA - Odluka o raspisivanju referenduma o Danu Republike u RS gotovo je izvjesna, imajući u vidu da većina predstavnika političkih stranaka smatra da neće biti dogovora o novom zakonu o Ustavnom sudu BiH.

Naime, sutra bi predstavnici političkih stranaka iz RS i FBiH trebalo da suoče argumente o tome treba li izbaciti strane sudije iz Ustavnog suda BiH i uvesti princip po kojem za svaku odluku treba da glasa barem jedan sudija iz svakog konstitutivnog naroda. Predstavnici RS zagovaraju upravo tu opciju, a čini se da je blagonaklono gledaju hrvatski predstavnici. Izričito protiv su bošnjačke partije, pogotovo SDA, bez čije podrške nije moguće usvojiti takav zakon. Kao što je poznato, srpske partije su nakon sastanka sa predsjednikom RS Miloradom Dodikom odlučile da će razmotriti raspisivanje referenduma ako dogovora ne bude u roku od 120 dana. Taj rok bi trebalo da istekne do kraja marta, ali, ako danas, ili najkasnije u srijedu, na plenarnoj sjednici prijedlog bude odbačen, biće jasna i sudbina samog zakona, odnosno više ništa neće stajati na putu formalnoj odluci o referendumu.

Dodik je boraveći u Šamcu sa Aleksandrom Vučićem, predsjednikom Vlade Srbije, u subotu rekao da bi upravo referendum o Danu Republike trebalo da bude prioritet jer o njemu postoji konsenzus svih srpskih partija.

Vučić je napomenuo da se Srbija neće miješati u to pitanje te da je ono isključivo u nadležnosti srpskih stranaka u RS.

A svi predstavnici stranaka iz RS su jasni: poštovaće dogovor lidera političkih stranaka, i ako oni odluče da referenduma bude, svi će ga podržati. Jedino se čini da ne postoji apsolutna saglasnost da li se referendum raspisuje automatski nakon isteka 120 dana, kako sugeriše Dodik, ili će formalno odluka biti donesena na samom predstojećem sastanku srpskih partija, kako sugerišu u Savezu za promjene. Ukoliko bi se išlo na to da taj referendum bude održan kad i referendum o odlukama visokih predstavnika, onda bi referendum o Danu Republike trebalo zakazati još tokom ovog mjeseca, što je Dodik prije nekoliko dana indirektno sugerisao kad je rekao da će odluka biti donesena na sljedećoj sjednici Narodne skupštine RS ili onoj iza nje.

Lazar Prodanović, poslanik SNSD-a u parlamentu BiH, ističe da referendum o Danu Republike ne treba isključiti.

"Kao poslanik SNSD-a poštovaću svaku vrstu političkog dogovora stranaka iz RS", rekao je on.

I Aleksandra Pandurević, poslanik SDS-a u parlamentu BiH, ističe da u principu nije protiv referenduma o Danu Republike, ali, kako je naglasila, pod uslovom da ne bude bilo politikanstva bilo koje strane.

"Očekujem zajedničku političku odluku svih faktora u RS i da bude stvar konsenzusa, a ne politikanstva. I, naravno, kad se ta tema nađe na dnevnom redu, da se vodi računa o interesima srpskog naroda", rekla je ona.

Momčilo Novaković, poslanik NDP-a i jedan od predlagača zakona, kaže da

će poštovati stav političkih stranaka ako referendum bude raspisan, ali je iznio i zanimljivo rješenje po kojem bi samo trebalo izignorisati tu odluku i nastaviti slaviti Dan Republike kao i do sada.

"Odluka je stvar predsjednika političkih partija, ali ja mislim da bismo umjesto referenduma prema ovoj odluci trebali postupiti kao i prema svim odlukama koje do sada nisu ispoštovane. Znamo da u tri kantona u FBiH nije primijenjena odluka o konstitutivnosti. Ako oni tako mogu, onda možemo i mi", rekao je Novaković.

Miroslav Brčkalo, predsjednik Kluba PDP-a u Narodnoj skupštini RS, smatra da postoji visoka saglasnost srpskih partija da referendum bude raspisan.

"Čak smo se dogovorili i o pitanju, odnosno da pitanje bude da li ste za to da 9. januar bude Dan Republike, odnosno da ne idemo na pitanje da li ste za poštovanje odluke Ustavnog suda. Tako da mislim da tu imamo jedinstvo", rekao je on.

Očekivano, u SDA su izričito protiv sazivanja referenduma. Šefik Džaferović, poslanik te stranke u parlamentu BiH, ističe da bi to bilo kršenje Dejtonskog sporazuma.

"Pozivam ih da to ne čine i da poštuju Dejton. Ne možete iz Dejtona uzimati ono što vam odgovara i kršiti ga kada vam to odgovara. Ovo pitanje je državna stvar i prema Dejtonskom sporazumu referendum se ne može raspisivati o nečemu što nije u entitetskoj nadležnosti", smatra Džaferović.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )