FOTO: null

Republika Srpska će možda razmotriti mogućnost uskraćivanja transporta gasa preduzeću "BH gas" iz Sarajeva preko teritorije RS jer FBiH ne dozvoljava preduzeću "Gas-Res" iz Banjaluke transport njihovog gasa preko teritorije Federacije.

Naime, Slobodan Puhalac, direktor preduzeća "Gas-Res", rekao je da je to preduzeće uputilo molbu "BH gasu" da omogući transport njihovog gasa preko teritorije FBiH kako bi se ovim energentom snabdjeli kupci u Istočnom Sarajevu, a ujedno gas ponudio i potencijalnim kupcima u FBiH.

"Odgovor BH gasa bio je negativan. BH gas je saopštio da je po njihovoj važećoj Uredbi o organizaciji i regulaciji sektora gasne privrede on jedini nadležan za transport i snabdijevanje prirodnim gasom na prostoru FBiH i da u skladu s tim odbija Gas-Resu pristup transportnoj mreži", rekao je Puhalac.

U preduzeću "Gas-Res" tvrde da je ovakav odgovor u direktnoj suprotnosti s Ustavom BiH, u kojem je istaknuto da entiteti neće ometati punu slobodu kretanja lica, robe, usluga i kapitala kroz BiH, te da entiteti neće uspostavljati kontrolu na granici između entiteta. Pored toga, oni naglašavaju da postupanje "BH gasa" krši pravila Energetske zajednice, čiji je potpisnik i BiH, koja garantuju slobodni pristup trećoj strani gasnoj infrastrukturi, što znači da je "BH Gas" obavezan omogućiti korištenje svoje infrastrukture "Gas-Resu". "Gas-Res" se nakon toga žalio i federalnom ministarstvu zaduženom za energetiku, a iz kojeg su u odgovoru naveli da žalba neće biti razmotrena dok se ne usvoji nova regulativa o gasu na nivou BiH. Za Puhalca ovakav odgovor je apsurdan.

"Ministarstvo ne postupa ni po uredbi koju je samo donijelo već se poziva na neki budući, samo njima poznati, set zakona koji bi trebalo donijeti na nivou BiH", rekao je Puhalac.

"Nezavisne" su pokušale stupiti u kontakt s preduzećem "BH gas", kojem smo još u petak ujutro poslali pitanja, ali nam do zaključenja broja odgovori nisu stigli.

Iz preduzeća "Gas-Res" je, kako nam je rečeno, zbog nastale situacije upućen prijedlog Ministarstvu za industriju, energetiku i rudarstvo RS da s federalnim partnerima pronađe rješenje kojim bi se subjekti iz RS i FBiH tretirali na ravnopravan način, a da, ukoliko to ne bude bilo moguće, RS uvede recipročne mjere prema FBiH.

Pojašnjenja radi, "BH gas" ovaj energent dobavlja iz smjera Zvornika preko teritorije RS, a "Gas-Res" želi da na isti način koristi dio gasovoda u FBiH do potrošača u Istočnom Sarajevu.

U preduzeću "Gas-Res" smatraju da je apsurdno i to što FBiH praktično RS priznaje kao nezavisnu državu, s obzirom na to da je na taj entitet primijenila odredbe o odbijanju statusa povlaštenog kupca po kojima bi preduzeće iz RS moglo imati takav status samo kao preduzeće strane države koje istovremeno ima povlašten status u FBiH. Naime, tvrde da se u pomenutoj uredbi eksplicitno navodi da se takve odredbe primjenjuju i na odnose između entiteta.

U RS smatraju da je problem nastao u tome što sada "Gas-Res" nudi gas po povoljnijim cijenama od "BH gasa", nakon što je direktno s "Gaspromom" sklopljen ugovor o kupovini tog energenta.

"Takođe, BH gas odbija da plati naknadu za korištenje 60 kilometara transportnog gasovoda u vlasništvu subjekata iz RS, a koju određuje Regulatorna komisija za energetiku RS, koja je usklađena s normama koje se primjenjuju u EU. Ukoliko bi se RS ponašala na identičan način, FBiH bi u roku od 24 časa ostala bez gasa", ističu u preduzeću "Gas-Res".

S druge strane, u nadležnom ministarstvu u FBiH upozoravaju da Ustav BiH nije prekršen jer, kako tvrde, međuentitetska trgovina je u nadležnosti države BiH, pa je, kako objašnjavaju, do donošenja zakonske regulative na nivou BiH privremeno na snazi regulativa entiteta FBiH.

Dodaju da je ovaj problem još jedan dokaz da je potrebno što prije donijeti zakon o gasu na nivou BiH.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )