FOTO: null

Sve tehničke pripreme na terenu neophodne za izjašnjavanje stanovnika RS o Danu Republike su završene ili su u finalnoj fazi i oni će u nedjelju izaći na birališta.

Glasačka mjesta, njih oko 2.000, biće otvorena 25. septembra od sedam do 19 časova, a u Republičkoj komisiji za pripremu referenduma kažu da će između 6.000 i 7.000 ljudi biti na terenu da bi sve prošlo u najboljem redu i da bi svaki građanin ostvario glasačko pravo.

Predsjednik Republičke komisije Siniša Karan rekao je za "Glas Srpske" da su u finalnoj fazi sve pripreme za referendum.

- Srpska ima pravo na referendum. Referendum je i jedna od aktivnosti s ciljem sprovođenja odluke Ustavnog suda BiH u vezi sa obilježavanjem 9. januara kao Dana Republike. Na sceni imamo politikanstvo druge strane. Narodna skupština želi da čuje glas naroda i to je legalno i legitimno. Svi drugi komentari su politički obojeni - rekao je Karan i podsjetio da postoje na desetine nesprovedenih odluka Ustavnog suda BiH zbog kojih niko nije pravio problem.

Govoreći o pripremama za referendum, Karan je kazao da Zakon o referendumu nije dovoljno razradio veliki broj mehanizama u situacijama kao što je postupanje sa licima koja nisu na glasačkom spisku, studentima koji su se zatekli u drugom gradu i drugim slučajevima.

- Dali smo uputstvo da se ni u jednoj varijanti ne smije građaninu oduzeti njegovo glasačko pravo, ali uz garanciju da ono ne bude zloupotrijebljeno - rekao je Karan.

Glasački spisak, koji je utvrdila Republička komisija za sprovođenje referenduma, nakon što je Centralna izborna komisija (CIK) BiH odbila da dostavi izvod iz centralnog biračkog spiska, a tu odluku potvrdilo i Apelaciono odjeljenje Suda BiH, pokazuje da pravo glasa ima 1.219.399 ljudi. Republička komisija za sprovođenje referenduma će na dan izjašnjavanja građana svaka dva časa saopštavati izlaznost, a prve nezvanične rezultate objaviće najkasnije 48 časova od zatvaranja glasačkih mjesta.

Kolegijum Narodne skupštine RS zatražio je u srijedu od Vlade RS da u skupštinsku proceduru uputi izmjene i dopune Zakona o praznicima RS radi sprovođenja odluke Ustavnog suda BiH koji je ocijenio da taj dio zakona nije u skladu sa Ustavom BiH. Zvaničnici RS ističu da je 9. januar istorijska činjenica, ali da se može urediti da taj dan ne bude obavezan kao praznik za Bošnjake, koji su protiv obilježavanja tog datuma. U parlamentu RS su kazali da će konačna primjena odluke suda biti izvršena nakon referenduma kroz izmjene i dopune Zakona o praznicima RS.

- Sve dok je na snazi odluka Narodne skupštine o održavanju referenduma, komisija za njegovo sprovođenje nastavlja rad po utvrđenom planu i dinamici - navedeno je u saopštenju Narodne skupštine RS.

Član Predsjedništva BiH iz RS Mladen Ivanić rekao je poslije jučerašnjeg sastanka sa specijalnim predstavnikom i šefom Delegacije EU u BiH Larsom Gunarom Vigemarkom da 9. januar mora ostati praznik RS i da o ratu u BiH pričaju avanturisti i neodgovorni ljudi.

- Očekujem da će se nakon referenduma o Danu Republike, odnosno 26. septembra, znati da su građani Srpske rekli da 9. januar mora da ostane praznik RS. Nakon toga je potrebno doći do imena praznika - rekao je Ivanić.

Vigemark je podvukao da bi svi u BiH trebalo da ostanu smireni i ponovio da je stav EU da je referendum o Danu RS nepotreban.

- Dosta je bilo teške retorike. Probleme u vezi sa praznicima potrebno je rješavati dijalogom - kazao je Vigemark i ocijenio da oni koji daju izjave u kojima se pominje rat vrijeđaju građane BiH koji su ga preživjeli.

Potpredsjednik SNSD-a Nebojša Radmanović izjavio je da je referendum raspisan po volji građana RS.

- Referendum je sredstvo kojim se brane nadležnosti RS - rekao je Radmanović.

Lideri DNS-a i SP-a Marko Pavić i Petar Đokić naglasili su da referendum, bez obzira na pritiske, mora biti održan. Hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović rekao je da je održavanje referenduma najdemokratskiji način izražavanja volje naroda.

Odluku o raspisivanju referenduma polovinom jula je usvojila Narodna skupština RS.

Nikolić i Vučić

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je da je poslije ratnohuškačkih poruka iz Sarajeva prikupio sve relevantne bezbjednosne informacije.

- Razgovarao sam sa predsednikom Vlade Aleksandrom Vučićem, predstavnicima pojedinih službi i načelnikom Generalštaba Vojske Srbije, kome sam predočio potrebu da vojska svoje redovne aktivnosti obavlja sa mnogo više pažnje zbog okolnosti na koje ne možemo da utičemo i situacije koja nas svakako dotiče - rekao je Nikolić.

Vučić je izjavio u Njujorku da je Srbija protiv referenduma, da poštuje BiH i njen teritorijalni integritet i da neće učestvovati ni u kakvim igrama bilo sa kim, ali da neće dozvoliti ni rušenje i nestanak RS.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )