FOTO: null

Koristeći naučnu aparaturu i stavove uglednih svjetskih teoretičara može se zaključiti da je u BiH vođen građanski rat kao međunacionalni i međuvjerski sukob sa snažnim uticajem međunarodnog faktora.

Oružani sukob karakterisala je snažna međunarodna antisrpska propaganda zasnovana na agresiji i zločinima koje su navodno nad Bošnjacima i Hrvatima počinili Srbi. Stimgatizacija Srba kao zločinaca i agresora koristi se i 20 godina nakon rata, prvenstveno od bošnjačke i hrvatske strane. Time održavaju tenziju i otežavaju normalizaciju stanja u BiH, kaže doktor političkih nauka i dekan Fakulteta za političke nauke Nezavisnog univerziteta Banjaluka Milovan Milutinović.

* GLAS: Na koji način se danas vodi ta propaganda za koju tvrdite da nije prestala?

MILUTINOVIĆ: Danas se otvaraju strane arhive, a zbog nečiste savjesti međunarodni koautori rata priznaju manipulacije kojima su Srbi satanizovani. Medijski rat kao nova paradigma odvija se nesmanjenom žestinom. Promijenili su se samo rovovi, a medijsko-propagandne poruke su u vokabularu rata. Dejtonska RS naziva se genocidnom tvorevinom koju treba ukinuti. Matricu da su jedino Srbi odgovorni za ratna stradanja koriste svi politički subjekti u FBiH, gradeći na toj osnovi poziciju, kulturu, organizujući obrazovni sistem i usmjeravajući medije suprotno odrednici Dejtonskog sporazuma, gdje se kaže: "To je posljedica tragičnog sukoba u regionu."

* GLAS: Da li su dio propagande i tvrdnje o etničkom čišćenju nesrpskog naroda iz RS?

MILUTINOVIĆ: Propagandna akcija u Prijedoru i drugim dijelovima BiH sa bijelim trakama planska je manipulacija međunarodnim javnim mnjenjem kao pokazatelj etničkog čišćenja u RS, što je apsurdno jer se takvo nešto nije desilo u Prijedoru. S druge strane, niko ne postavlja pitanje šta je sa sprovedenim etničkim čišćenjem Srba u FBiH, gdje ih prema popisu ima 2,5 odsto, odnosno šta je sa 150.000 Srba koji su vijekovima živjeli u Sarajevu. Nije li to pokazatelj ko je uistinu vršio etničko čišćenje u BiH. Uz to, realno je zapitati kako je moguće da pored ogromnih, kako su to bošnjačke vlasti izjavljivale, ljudskih gubitaka tokom rata, za kratko vrijeme broj bošnjačkog stanovništva nadmaši 50 odsto populacije BiH. Instalacija koja je nedavno postavljena u Sarajevu i kojom je RS predstavljena genocidnom tvorevinom na vrlo grub i necivilizacijski način inicira mržnju i netoleranciju prema konstitutivnom narodu i dejtonski definisanom entitetu.

* GLAS: Kako komentarišete izostanak bilo kakve reakcije u Sarajevu na instalaciju?

MILUTINOVIĆ: Zaista čudi da na to niko nije reagovao, ali to je i pokazatelj da iza toga stoji bošnjačka elita. Iz koje je to kuhinje pokazuje i stav SDA da će u slučaju održavanja referenduma u RS 25. septembra organizovati referendum u BiH za ukidanje Srpske, vjerovatno sličan onom o nezavisnosti 1. marta 1992. godine kojim je pokrenut ratni koloplet. Prisjetimo se da je Alija Izetbegović oduzeo Srbima pravo na konstitutivnost u BiH 15. oktobra 1991. godine na nelegalnoj Skupštini. On je kasnije izjavio da će za BiH žrtvovati mir, što je narode u BiH uvelo u rat. Danas je njegov sin Bakir Izetbegović apelacijom pred Ustavnim sudom BiH uspio uz lobiranje kod stranih sudija donijeti odluke o ukidanju 9. januara - Dana RS i dodatno poniziti srpski narod, odnosno zabraniti obilježavanje istorijskog datuma kada je srpski narod odlučio da gradi Srpsku Republiku BiH. Očito, ponašanje Izetbegovića mlađeg je žal za neostvarenim ratnim ciljevima SDA i njegovog oca. Uz podršku međunarodnih krugova srpska strana se poziva na sprovođenje odluke Ustavnog suda, zaboravljajući da je to novo konfrontiranje, baš kao što se desilo 1992. godine kada je Alija Izetbegović odbacio Kutiljerov plan, što je podstaklo oružane sukobe.

* GLAS: Ima li RS pravo na referendum i može li sačuvati 9. januar kao Dan RS, s obzirom na veliki pritisak kojem je izložena?

MILUTINOVIĆ: To je istorijski datum i on nikakvom odlukom, pa ni Ustavnog suda BiH sa strancima, ne može biti ukinut. Podnosiocu apelacije Bakiru Izetbegoviću nije bio interes utvrđivanje nezakonitosti ovog čina, već prvenstveno iniciranje novih sukobljavanja u BiH, kao što je bilo 1992. godine, kada su ih podržali neki međunarodni krugovi. S druge strane, zahvaljujući podršci stranih krugova svi oni koji teže čuvanju RS proglašavaju se antidejtonskim ličnostima iako se srpska strana zalaže za život u BiH na osnovama ravnopravnosti, uz poštovanje Dejtonskog sporazuma i konstitutivnosti naroda. Bošnjačkoj strani ne odgovara dejtonska kompozicija BiH jer se ona zalaže za unitarnu BiH, pa izjave iz RS dočekuje na nož i podstiče nastavak antisrpske propagande. Srpski narod u BiH je konstitutivan i ima pravo samostalno donositi odluke i politički djelovati. Međunarodno pravo mu daje mogućnost izjašnjavanja o vlastitim političkim akcijama. Referendum je nužna potreba i treba ga sprovesti, bez obzira na sporenja nekih međunarodnih krugova. Srpskom rukovodstvu potrebno je mišljenje naroda o 9. januaru - Danu RS, a to nije antidejtonsko djelovanje jer ne zadire u ustavnu strukturu BiH. Niko na Zapadu ne postavlja pitanje opravdanosti i prava održavanja referenduma u Škotskoj, Velikoj Britaniji i ko zna gdje, samo Srbe za to negativno etiketiraju. Vlasti u RS, uz jednoglasno ispoljenu podršku opozicionih lidera, trebaju bez dvojbe i pritisaka sprovesti referendum i doći do volje naroda. To je abeceda demokratije koja se na Zapadu poštuje i nju treba uvažavati jer gradimo demokratske institucije i savremeno društvo.

* GLAS: Vratimo se još na trenutak na ratne zločine. Kako gledate na očigledne manipulacije Srebrenicom?

MILUTINOVIĆ: Prije svega, premijer Dragan Mikerević i predsjednik RS Dragan Čavić nisu smjeli prihvatiti izvještaj o Srebrenici, bez obzira na pritisak visokog predstavnika Pedija Ešdauna. Taj izvještaj bio je ključni argumenat Međunarodnom sudu pravde u Hagu za donošenje presude na osnovu tužbe BiH protiv SR Jugoslavije kojom je presuđen genocid u Srebrenici. Tada su čelni ljudi RS govorili da se prihvatanjem izvještaja o Srebrenici ništa značajno neće dogoditi. Sada se vidi koliki su politički slijepci bili i kakvu su štetu nanijeli srpskom narodu. Shvatajući značaj prikupljanja novih podataka i preispitivanja događaja oko Srebrenice, predsjednik RS Milorad Dodik zatražio je formiranje nezavisne međunarodne komisije koja bi bez pritisaka istražila sve činjenice i utvrdila stvarne događaje i posljedice, što bi doprinijelo skidanju anateme genocidnih optužbi protiv Srba. Evidentno je da su događaji poput Markala, Tuzlanske kapije, Srebrenice i druge kampanje proizvod terorizma nad sunarodnicima od strane tadašnjeg muslimanskog rukovodstva u Sarajevu i da su iskorišćeni za optužbe i satanizaciju srpskog naroda. Formiranje nezavisne međunarodne komisije je važno i zato što je i Haški tribunal u novim presudama broj stradalih u Srebrenici smanjio na nešto više od 4.000 Bošnjaka, što je prepolovljena cifra u odnosu na raniju kojom je manipulisano. Dodik je, htjeli to priznati ili ne, jedini srpski političar koji je smogao snage da javnosti i međunarodnim krugovima kaže da se Srebrenicom i srebreničkim žrtvama neprekidno manipuliše.

* GLAS: Može li RS odoljeti pritiscima s obzirom na sve što ste rekli i na koji način im se može suprotstaviti?

MILUTINOVIĆ: Vlasti RS i srpski predstavnici u institucijama BiH moraju imati mnogo više sluha i odgovornosti za obavljanje javnih funkcija i dužnosti koje im je narod povjerio. Institucije RS, a posebno Narodna skupština, moraju biti uvažavane jer su u njene temelje ugrađeni životi najboljih sinova. Stoga je potreban napor svih institucija RS i srpskih predstavnika u institucijama BiH za promjenu odnosa prema političkoj zbilji i svim oblicima ugrožavanja RS. Moramo se uzdati u svoje snage i mogućnosti, jer u ovom teškom vremenu malo je onih koji će nam iskreno pomoći u bržem društvenom razvoju, ako to ne budemo sami istinski činili. Na sve otvorenije zagovaranje raznih mjera usmjerenih ka demontaži RS treba energično odgovoriti već na zakazanom referendumu 25. septembra. Uz to, nužno je iz defanzive preći u ofanzivu i ne koristiti snagu na svakodnevne demantije bošnjačkih lidera već graditi puteve vlastitog potvrđivanja i jačanja. U suprotnom, ukoliko se prepustimo Izetbegoviću i njegovoj sviti, on će, kao i njegov mentor i prijatelj Erdogan, inicirati proteste u BiH usmjerene na promjenu situacije u vlastitu korist.

* GLAS: Da li RS ima adekvatnu zaštitu u institucijama BiH i kako ocjenjujete rad njenih predstavnika u Sarajevu?

MILUTINOVIĆ: Posljednjih godina predstavnici RS u institucijama BiH ponašali su se odgovorno, u skladu sa utvrđenim stavovima. Zašto je odbačena takva praksa zna Savez za promjene. Na sceni je derogiranje institucija RS i stvaranje od nje prazne ljušture kojom će se lako manipulisati, nadajući se brzom rušenju Dodika i Vlade RS koji su smetnja unitarizaciji. Akcija bošnjačke, ali i dodvorničke politike HDZ-a, posebno je ispoljena kod popisa stanovništva dozvoljavanjem upisa oko 200.000 nerezidentnih stanovnika u stalno stanovništvo suprotno međunarodnim normama. Sve je to dio planske propagandne operacije usmjerene ka građanskoj državi i projektu jedan građanin jedan glas, kojom bi se morao mijenjati ustav i islamizirati BiH. Nije čudo da su se institucije RS suprotstavile mehanizmu koordinaciju donesenom bez njihovog znanja, koji je klasična podvala Savjeta ministara BiH. Čudi da predstavnici RS u zajedničkim institucijama iz Saveza za promjene ne znaju ko u ime Srpske treba dogovarati pravce evropskih integracija i koga treba konsultovati o pitanjima iz nadležnosti entiteta. To je poniženje Vlade RS i njeno svođenje na nivo opština i kantona. I blokada aranžmana sa MMF-om u režiji SDA, čiji kadar nije potpisao pismo namjere, dio je očekivanja da će blokiranjem novca ugroziti funkcionisanje RS, kako bi ona poklekla i popustila ucjenama i unitarizaciji. Mnogi zaboravljaju da je RS ustavnopravni entitet BiH i da ima izvorne nadležnosti koje se moraju uvažavati ukoliko se želi graditi budućnost. Donošenje odluka na nivou BiH mora biti izraz volje entiteta i konstitutivnih naroda. Treba nam kompromis o svim važnim pitanjima.

Bošnjaci gospodare pravosuđem

* GLAS: Koliku opasnost za RS predstavlja puna kontrola nad pravosudnim institucijama na nivou BiH?

MILUTINOVIĆ: Evidentno je da se strukturalni dijalog o reformi pravosuđa BiH godinama svjesno oteže i nema izgleda da će, u kontekstu ovakvih odnosa u BiH, protektorata i snažnog uticaja stranih ambasadora, čija aktivnost izlazi iz okvira Bečke konvencije o diplomatskim predstavnicima, nešto biti promijenjeno. Sve dok je tako, Srbi će nemilice biti procesuirani za zločine, a strane sudije u Ustavnom sudu BiH donositi antidejtonske presude kojima se derogira RS. U uslovima konstitutivnosti naroda neprihvatljivo je da predsjednik Suda BiH bude Meddžida Kreso, glavni tužilac BiH Goran Salihović i predsjednik Ustavnog suda BiH Mirsad Ćeman, svi iz reda bošnjačkog naroda i raniji članovi SDA. Stoga je realno zapitati da li se u ovakvim uslovima treba povinovati navodnoj pravdi Suda BiH ili tražiti povratak sudske vlasti u nadležnost entiteta, kao što je Ustavom BiH bilo i predviđeno.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )