FOTO: null

Izmjene Zakona o vodama obezbijediće bolju zaštitu od poplava u Republici Srpskoj i brže reagovanje nadležnih u slučaju ove elementarne nepogode.

Na sjednici održanoj u četvrtak Vlada je utvrdila Nacrt zakona o izmjenama Zakona o vodama kojima su preciznije uređene odredbe koje se odnose na zaštitu od poplava.

Iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS podsjećaju da je Zakon o vodama donesen 2006. godine, od kada je pretrpio dvije izmjene i dopune.

Pomoćnik ministra za vodoprivredu Čedomir Stojanović je istakao da se predloženim izmjenama zakona uvodi upravljanje rizicima od poplava, utvrđuju nadležni organi za ovu oblast i priprema dokumentacija.

- Najprije će biti označen teren koji je ugrožen od poplava. Nakon toga biće procijenjen rizik u potencijalno ugroženim područjima, a potom utvrđen plan aktivnosti na zaštiti - pojasnio je Stojanović i dodao da će po završetku ovog procesa stanovnici, poljoprivredna imanja i građevinski objekti biti bolje zaštićeni od poplava.

On ističe da je Semberija najugroženija te da je na teritoriji RS već u toku realizacija nekoliko projekata zaštite od poplava, među kojima su najznačajniji izgradnja nasipa na rijekama Savi i Drini.

- Izmjenama zakona detaljnije je definisan i status javnog vodnog dobra, odnosno imamo situacije da se u katastru kao javno vodno dobro vode groblja ili industrijski objekti, jer su tu prije nekoliko decenija bili potoci koje su promijenili tokove, tako da nama te parcele više nisu potrebne za upravljanje - rekao je Stojanović i dodao da će ukidanje i dodjela statusa javnog vodnog dobra biti u nadležnosti Vlade RS.

On je dodao da će novim zakonskim odredbama biti izvršena podjela površinskih voda na području RS na vode prvog i drugog reda i to prema značaju koji imaju za upravljanje.

- Podjela će biti sprovedena na osnovu položaja vodotoka u odnosu na državnu granicu, entitetsku liniju razgraničenja, zatim veličine i karakteristike sliva, kao i zaštite od štetnog dejstva voda - istakao je Stojanović.

Raspodjela naknada

Vodne naknade prikupljene po osnovu zakupa javnog vodnog dobra raspoređuju se tako što na račun posebne namjene za vode ide 70 odsto prihoda.

Na račun posebne namjene u budžetu lokalne samouprave na čijoj se teritoriji realizuju aktivnosti za koje je propisana posebna vodna naknada ide preostalih 30 odsto prihoda.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )