FOTO: Glas Srpske

Lideri tri najveće nacionalne stranke u BiH SNSD-a, SDA i HDZ-a BiH Milorad Dodik, Bakir Izetbegović i Dragan Čović u okviru razgovora o formiranju novog Savjeta ministar BiH razgovaraju i o promjenama na čelu tri najveće bezbjednosne agencije BiH, jer njima od formiranja rukovode predstavnici istih naroda.

- Bošnjaci su stalno na čelu OBA BiH, jer je prvo dva mandata njom rukovodio Almir Džuvo, a naslijedio ga je aktuelni direktor Osman Mehmedagić. Direktor SIPA stalno je Srbin. Prvi direktor bio je Sredoja Nović, potom Mirko Lujić, pa Goran Zubac i sada Perica Stanić, dok Graničnu policiju od formiranja kontrolišu Hrvati, jer je dva mandata direktor bio Vinko Dumančić, a naslijedio ga je Zoran Galić koji je od 4. maja prošle godine u drugom četvorogodišnjem mandatu - objašnjava naš sagovornik iz bezbjednosnih krugova.

On kaže da je problem što u različito vrijeme ističu mandati direktorima, a prećutni dogovor je da na njihovom čelu budu pripadnici tri konstitutivna naroda.

- Suština je u tome da kada istekne mandat recimo direktoru OBA, u tom trenutku je na čelu SIPA Srbin, a na čelu GP Hrvat i onda za direktora OBA mora da bude imenovan Bošnjak i tako ukrug - kaže naš izvor.

Na potrebu rotacije na čelu bezbjednosnih agencija javno je ukazao i Sredoje Nović, delegat SNSD-a u Domu naroda BiH. Nović koji je radni vijek proveo u bezbjednosnim službama kaže da je rješenje da se donese poseban zakon koji će omogućiti da dođe do rotacije, a istovremeno i onemogućiti da neko nekoga prevari.

- Tim zakonom bi se moglo precizirati da recimo predstavnici jednog konstitutivnog naroda mogu da budu samo jedan mandat na čelu bilo koje od tih agencija i da potom mora da dođe do rotacije po nacionalnom principu - kaže Nović.

Prilika u novembru

Problem se može riješiti tako da predstavnici jednog naroda pristanu da se na upražnjenu čelnu funkciju koja pripada njima imenuje predstavnik drugog naroda, a da oni sačekaju dok ne istekne mandat direktora u drugoj agenciji i imenuju svog predstavnika.

- Ukoliko se postigne dogovor to bi se moglo uraditi već u novembru ove godine, jer 5. novembra ističe mandat Perici Staniću i za direktora SIPA bi mogao da bude imenovan Bošnjak, dok bi na čelo OBA BiH već poslije 14 dana mogao da dođe Srbin, jer Mehmedagiću mandat ističe 19. novembra - objašnjava naš izvor.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )