FOTO: null

U Bijeljini je potpisan protokol o zaštiti i zbrinjavanju Romske djece koja budu zatečena u prosjačenu na području ovog grada.

To se odnosi na sve maloljetnike koji budu zatečeni na ulici da traže milostinju, bez obzira da li imaju prebivalište u ovom gradu ili su strani državljani, kao i djeca bez državljanstva.

Prema podacima Udruženja građana za promociju obrazovanja Roma „Otaharin” u toku prošle godine zatečeno je 30 djece u prosjačenju.

Zbog toga su predstavnici Gradske uprave, Centar za socijalni rad, Policijska uprava i udruženje „Otaharin“ potpisali revidirani protok o postupanju i saradnji nadležnih subjekata na zaštiti djece koja prose.

Izvršni direktor Udruženja „Otaharin” Dragan Joković kaže da uprkos naporima nadležnih institucija prosjačenje na ulicama je jako teško iskorijeniti.

Najčešće se radi o romskoj djeci koja su zloupotrebljena, a njihova prava zapostavljena.

- Na ovom području živi oko 2.500 Roma. Zaposlena su samo dva pripadnika ove nacionalne manjine. Većina ih živi od prikupljanja sekundarnih sirovina i socijalne pomoći, dok dvadesetak porodica preživljava isključivo od prosjačenja – kaže on.

Navodi da nemaju adekvatno mjesto za zbrinjavanje djece koja prosjače, te da ih smještaju u Romski omladinski kulturni centar koji je neka vrsta prihvatilišta.

- Tamo pokušavamo da utvrdimo uzroke zbog kojih oni prose i da im pomognemo. Proteklih godina dosta je urađeno na unapređenju života Roma u svim segmentima života, sa posebnim akcentom na obrazovanja. U osnovnim školama imamo 150 djece, te 10 u srednjim školama i čak jedno na fakultetu - naglasio je Joković.

Ističe da je u dnevnom centru ovog udruženja u toku prošle godine zbrinuto 30 djece koja su zatečena u prosjačenju, a od njegovog osnivanja mjesečno prođe između 50 i 100 djece iz socijalno ugroženih kategorija, kao i problematičnih porodica.

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić rekao je da nastoje da naprave normalan ambijent za svu djecu, pa tako i romsku.

- Vodimo računa o nacionalnim manjinama i to će biti i dalje naše opredjeljenje. Trudićemo se da svi građani imaju ista prava – istakao je Mićić.

Direktor bijeljinskog Centra za socijalni rad Milorad Sofrenić rekao je da ovaj Centar ima veliku obavezu u zbrinjavanju djece zatečene u prosjačenju, a ovaj protokol će dati veće mogućnosti za ovu djecu, kao i njihove roditelje.

Potpisnici ovog Protokola istakli su da je na njima sada da njegove odredbe primjene i na terenu što će biti i nastavak započetog rada radne grupe za bezbjednost djece, koja je osnovana prije nekoliko godina.

Veliki problem i opasnost jeste da je prosjačenje prethodnica brojnim kriminalnim radnjama, među kojima su pljačke i razbojništva, koja čine maloljetnici.

Zbog toga iz Policijske uprave upozoravaju da građani ne treba da daju novac na ulici djeci koja prosjače, nego takve slučajeve treba da prijave policiji.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )