FOTO: null

Romi u Bijeljini obilježili su danas svoj najveći praznik Đurđevdan simboličnim bacanjem vjenčića od vrbovog pruća u rijeku, ritualom koji simbolizuje ispraćaj zime i dolazak proljeća.

Đurđevdanski uranak tradicionalno su organizovali Udruženje za obrazovanje Roma "Otaharin" i Udruženje žena "Romkinja", čiji su aktivisti obezbijedili podjelu našaranih jaja i slatkiša djeci. 

Predsjednik Udruženja "Romkinja" Begzada Beganović rekla je novinarima da u Bijeljini trenutno živi 127 romskih porodica, a njihov najveći problem je nedostatak obrazovanja i zaposlenja. 

Prema njenim riječima, u osnovnim školama u Bijeljini je 118 romske djece, sedmoro ih je u srednjim školama, a 12 mališana uključeno je u predškolski program. 

"Teško živi romska populacija jer nema posla, jedini način da zarade je sakupljanje sekundarnih sirovina ili prošenje na ulicama", upozorila je Beganovićeva. 

Ona kaže da je i dalje vrlo izražena migracija romskih porodica ka zemljama zapadne Evrope, ali i da je sve manje solidarnosti Roma koji su u rodnom gradu izgradili vile sa bazenima prema onima koji su još praktično beskućnici.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )