FOTO: Glas Srpske

Osnovce i srednjoškolce u Srpskoj od jeseni očekuje 11 novih udžbenika iz kojih će upijati znanje, a većina onih sa nepromijenjenim sadržajima već je na policama domaćih knjižara u kojima navode da se školska groznica polako zahuktava.

Iako je do početka nove školske godine ostalo još mjesec i po, prema riječima trgovaca, roditelji i učenici svakodnevno dolaze i kupuju potrebni pribor i knjige.

U Zavodu za udžbenike i nastavna sredstva RS istakli su da je štampanje novih udžbenika za osnovce u toku, te da bi u prodaji trebalo da budu od prve polovine avgusta.

-  U pitanju je prva knjiga namijenjena đacima prvih razreda, te udžbenici i radne sveske iz predmeta priroda i društvo za četvrti razred, poznavanje prirode za peti razred, njemački jezik za sedmi razred, te geografija za sedmi i osmi razred - pojasnili su u Zavodu.

Dodali su da je za srednje škole odobreno pet novih rukopisa, koji su trenutno u pripremi, nakon čega će biti upućeni u štampu.

- Riječ je o čitankama za treći razred gimnazije, te srednjih stručnih škola, kao i za četvrti razred tehničkih škola, a štampaće se i udžbenik istorije za četvrti razred gimnazije, te marketing u turizmu za četvrti razred srednjih stručnih škola - kazali su u Zavodu za udžbenike i nastavna sredstva. Dodali da je u proceduri odobravanje još šest rukopisa za srednju škole.

- Ako ti rukopisi budu odobreni štampaće se i nova čitanka za prvi razred gimnazije, zatim udžbenici iz predmeta kultura religija za prvi i drugi razred, medijske komunikacije za drugi razred srednjih stručnih škola, hemija za prvi razred gimnazije opšteg, prirodno-matematičkog i računarsko-informatičkog smjera, istorija za drugi razred gimnazije, opšti i društveno-jezički smjer, te ekonomija za drugi razred usmjerenja ekonomski tehničar i poslovno-pravni tehničar - naveli su u Zavodu. Istakli su da cijene udžbenika nisu mijenjali, te da ostaju na prošlogodišnjem nivou.

U banjalučkoj knjižari “Kultura” kažu da su udžbenici stigli prije dvije sedmice te da već vlada veliko interesovanje.

- Roditelji i učenici svakodnevno dolaze. Neki se raspituju a neki kupuju i to ne samo udžbenike već i sav potreban pribor. Velike gužve očekujemo od sredine avgusta do početka septembra - kazali su u “Kulturi”.

U knjižari “Minutica” u banjalučkom naselju Lazarevo ističu da se prodaja knjiga polako zahuktava, te da su najtraženiji udžbenici za treći razred osnovne škole.

- Još nismo dobili novu seriju udžbenika i ovo što imamo su zalihe od prošle godine, ali roditelji dolaze, raspituju se i kupuju. Očekujemo još veće interesovanje idućeg mjeseca - rekla je trgovkinja iz knjižare “Minutica”.

Osim o udžbenicima, mnogi roditelji već razmišljaju i o garderobi za početak nove školske godine. Milica B. iz Doboja, majka dva školarca, kaže da uveliko obilazi prodavnice. 

-  Sada su velika sniženja i želim to iskoristiti da spremim djecu za školu. Patike i po nekoliko novih majica sam nabavila i sinu i kćerki, ostalo je još da im kupim pantalone i jaknice. Udžbenike smo već kupili, nedostaje nam nešto pribora - ispričala je ona.

Kupovina na rate

U Zavodu za udžbenike i nastavna sredstva kažu da su kako bi roditeljima olakšali spremanje učenika za školu i ove godine kupcima omogućili kupovinu udžbenika na rate.

- Ta akcija je počela 1. maja i trajaće do 10. avgusta. Za kupovinu na rate dovoljno je da kupac dođe u naše maloprodajne objekte i ponese ličnu kartu, te zaključi ugovor o kupovini - naveli su u Zavodu i dodali da su ugovore o kupovini udžbenika i školskog pribora na mjesečne rate zaključili sa pojedinim sindikatima i poslodavcima. 

Vlada RS već godinama obezbjeđuje besplatne udžbenike za sve učenike prvih i drugih razreda osnovnih škola.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )