FOTO: InfoBijeljina.com

Primjena izmjenjenog Porodičnog zakona od 1. septembra, izazvala je burno reagovanje roditelja u Srpskoj. Ove izmjene su višestruko štetne u smislu ugrožavanja roditeljskog prava, a u određenim segmentima i prava djeteta, kaže pravnik i predsjednik bijeljinskog Udruženja "Roditelji za prava djece" Jelena Serafijani.

- Zakon je dao ogromna ovlaštenja centrima za socijalni rad i to ne u pogledu imovine djece, ali i donošenja odluka o bitnim pitanjima koja utiču na život djeteta. Ne slažemo se ni sa drugim odredbama kao što su, na primjer,  privremeno izdvajanje djeteta iz porodice bez odluke suda. Ne odobravamo ni to da zakon u slučaju nesaglasnosti roditelja centru za socijalni rad daje ovlaštenje da umjesto roditelja odlučuje o najboljem interesu djeteta. Ovime su u pitanje dovedena roditeljska prava uopšte – upozorava Serafijani. 

Ona naglašava da su centri za socijalni rad organi javnog upravljanja koji nemaju legitimitet, a ni kapacitet da se bave nagomilanim problemima koje u našem društvu postoje.

- Nažalost, imamo djecu u mnogo većoj socijalnoj potrebi, a ne bavimo tim problemima nego trivijalnim i sporednim pravima. Zamislite koliko zaspolenih u centrima za socijalni rad treba da radi na donošenju rješenja koji će omogućiti roditeljima da raspolažu dječijom štednjom.  A pri tome postoji mnogo više problema sa kojima se djeca i roditeljima suočavaju i koji bi trebalo da budu prioritet - pojašnjava Serafijani za portal InfoBijeljina. 



Ona upozorava da po ovom zakonu u slučaju neslaganja roditelja centri za socijalni rad mogu da donesu odluku o većim medicinskim zahvatima nad djetetom, promjeni ličnog imena i prezimena, izdavanju putne isprave.

- To više nije samo ovlaštenje o raspolaganju imovinom, kojim je prekršen Ustav Repbulike Srpske, ali i Evropska konvencija o ljudskim pravima i slobodama, nego bukvalno odlučivanje o životu i zdravlju djetetu. To je skandalozno jer nijedna institucija ne može biti iznad roditelja i njegove ljubavi prema djetetu – zaključuje Serafijani.  


Udruženje “Roditelji za prava djece” uputilo je otvoreno pismo nadležnim institucijama tražeći da se ove izmjene još jednom razmotre i hitno ukinu. 
 
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 3 )