FOTO: InfoBijeljina

Na tržištu BiH pronađene su dječije sjedalice za bicikl koje predstavljaju rizik od povrede, podaci su Agencije za nadzor nad tržištem BiH.

U pitanju je, dodaje se, model „Pulcino Silver - korpa za dijete“, a bar kod je 0860500643093.
 
"Dječija sjedalica nema oslonac za noge. Na sjedalici nema oznake standarda. Podaci koji su u vezi sa kupovinom samog proizvoda, a koji se trebaju nalaziti na ambalaži ili na vanjskoj strani proizvoda nisu na službenim jezicima BiH. Uputstva za upotrebu nisu na službenim jezicima BiH", ističu iz Agencije za portal InfoBijeljina.
 
Uvoznik je, kako dodaju, preduzeo mjere povlačenja proizvoda s tržišta i povrata dobavljaču.

 
"Preporučuje se potrošačima koji su kupili ovaj proizvod da ga prestanu upotrebljavati i da ga vrate uvozniku ili u trgovinu maloprodaje gdje su ga kupili", navode iz Agencije za nadzor nad tržištem BiH.
 
To je tek jedan od proizvoda koji su sporni, a namjenjeni djeci, te pronađeni u BiH. Nedavno je to utvrđeno i za drvene bojice „COLOR`PEPS STAR MAPED“, koje je Agencija za nadzor nad tržištem BiH označila kao nesiguran proizvod.
 
"Migracija hroma (VI) iz materijala ostruganog s površine bojica je veća od dopuštene (izmjerena vrijednost iznosi 0,1697 mg/kg). Dijete može staviti bojicu u usta i cuclati je, pa se tako izlaže djelovanju hroma. Hrom (VI) može uzrokovati rak, senzibilizaciju i može izazvati alergijske reakcije", naveli su za InfoBijeljina iz Agencije za nadzor nad tržištem.
 
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )