FOTO: theverge.com

Sigurno je da nema čovjeka na svijetu koji koristi internet, a da nije čuo za Vikipediju, o čemu svjedoči i podatak da se ona nalazi među 13 najposjećenijih sajtova na svijetu.

Najveća onlajn enciklopedija koju svako može da uređuje nastala je 15. januara 2001. godine.

Onlajn enciklopedija Vikipedija je nastala 15. januara 2001. godine na engleskom jeziku, a osnovali su je Džimi Vejls i Lari Sanger, dok sada njome rukovodi Zadužbina Vikimedija. Stranica trenutno ima više od 55,5 miliona članaka na 306 jezičkih verzija, od čega više od 6,2 miliona na Vikipediji na engleskom jeziku.

Vikipedija na srpskom jeziku nastala je 2003. godine.

Studentima i učenicima uglavnom nije dozvoljeno da se u svojim radovima pozivaju na Vikipediju. Ipak, iako možda i ne citiraju informacije sa onlajn enciklopedije, svi oni uglavnom svoj istraživački proces počinju upravo odatle jer je na mnogim pretraživačima ona na prvom mjestu.

Ime Vikipedija dolazi od havajske reči “vikiviki“ što znači brzo, i grčke riječi enciklopedija (zaokruženo znanje). Ova onlajn enciklopedija omogućava ljudima širom svijeta da dodaju i mijenjaju sadržaj, a sve informacije su besplatne. U zajedničkom procesu pisanja i uređivanja korisnici dodaju, brišu i preuređuju sadržaj. Dnevno se na njenim stranicama objavi više od 12.000 unosa.

Vikipedija je 2001. godine krenula kao potpuno otvoren sajt, ali je od tada postala donekle zatvorena i sada samo registrovani korisnici mogu da uređuju ili kreiraju članke. Pojedine osjetljive teme su čak i zatvorene za uređivanje.

Pored toga, vremenom su pojedine stranice dodeljene određenim predanim urednicima kako bi se greške stalno ispravljale. Svaku stranicu prati više urednika tako da se vrši detaljna provera predstavljenih informacija.

Za razliku, od na primjer, starih i klasičnih štampanih enciklopedija, sadržaj na Vikipediji se neprestano ažurira, tako da se možemo obavijestiti o tekućim događajima, smrtima važnih ličnosti i ishodima nekih političkih sukoba, piše RTS.

Jedna od prednosti Vikipedije koja se najčešće navodi je i njena transparentnost.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )