FOTO: null

Bijela roda već duže vrijeme ima svoje gnijezdo na kući porodice Radić u selu Batković kod Bijeljine. S ciljem zaštite ove ptice u Semberiji, organizovano je preseljenje gnijezda rode sa stambenog objekta na vještačku platformu.

Rode su stanovnici nižih krajeva: Posavine, Semberije i Lijevče polja. Često se mogu vidjeti na poljima, po utrinama i pored rijeka gdje ima dovoljno hrane.

Za rode se vjeruje da su simbol napretka, rodnosti i plodnosti, pa se njihovom dolasku Semberci uvijek obraduju. Njihova gnijezda su obično velika i koriste ih po nekoliko godina, a prave ih i na drvetu, krovu kuće, odžaku, banderi.

Balatunci vele da se raduju što se rode odmaraju na njihovoj crkvi; vjeruju da je to siguran znak da će njihovo selo biti napredno i da će se u njemu rađati više djece.

Roda je, ujedno, i zaštitni znak akcije proizvodnje zdrave hrane u Semberiji, koju je prije nekoliko godina, kada su se ove graciozne ptice počele vraćati u ovu ravnicu, pokrenula opština Bijeljina.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )