FOTO: infobijeljina.com

Uz pomoć podsticaja za kapitalne investicije proizvođači mlijeka u Srpskoj idu u korak s vremenom. Robotizacijom rješavaju najveći problem, za 30 do 40 odsto smanjuju upotrebu radne snage, a imaju sve podatke, od ishrane do zdravstvenog stanja životinja, kvalitetu i količini mlijeka.

Nakon skoro dvoipodecenijskog iskustva u proizvodnji mlijeka na farmi porodice Simić u Vršanima, koja trenutno ima 48 grla u muži, muzilice su zamijenjene robotom. 

- Nekada smo ustajali u pola pet. A sada, dva sata kasnije, uz kafu pratimo mužu i spremni smo da brzo i blagovremeno reagujemo, ako je potrebno. Ne mučimo muku da nađemo radnike, a muža po grlu skraćena na dva minuta. Neprocjenjiva pomoć – kaže Žikica Simić za portal InfoBijeljina. 

Osim vlastitih i kreditnih sredstava, značajna pomoć su im bili i podsticaji za kapitalne investicije, povrat 40 odsto od uloženog. U objekte i opremu Simići su uložili blizu pola miliona maraka. Podsticaj resornog ministarstva im je, kažu, vjetar u leđa. Žikicin otac, Mihajlo Simić, nekada je u štali imao desetak grla. Proizvodnja je, kaže, u to vrijeme bila mnogo teža.

- Prije podsticaja nije bilo, dobro je što nadležni nagrađuju one koji hoće da rade - kaže starina. 

Podsticajima za osavremenjavanje farmi unapređuje se mljekarski sektor, ali i zadržavaju mladi na selu, kaže pomoćnik ministra poljoprivrede Saša Lalić. 

- Vlada Republike Srpske i reosorno ministarstvo u prethodne tri godine sufinansirali su nabavku deset muznih robota, za šta je izdvojeno milion i 200.000 maraka. Vrijednost robota za mužu je od 350.000 do 550.000 maraka. Samo u ovoj godini za ovaj grant prijavilo se pet proizvođača i za ove namjene rezervisano je 620.000 maraka - ističe Lalić. 

Godišnje se u Srpskoj premira od 124 do 130 miliona litara mlijeka, koje je u sistemu otkupa i podrške, a ukupna proizvodnja je značajno veća. Za premije za mlijeko do sada je isplaćeno 17,5 miliona maraka. Mljekarski sektor je stabilan i ima perspektivu.

Za mljekarski sektor izdvaja se oko 40 odsto od ukupnog agrarnog budžeta. U ovoj godini dobiće oko 45 miliona maraka direktne podrške, 35 miliona maraka predviđeno je za premije za mlijeko, a 10 miliona po muznom grlu, podsticaj koji je uveden lani. Ove godine uvedena je još jedna mjera podrške, postavljanje solarnih panela na proizvodne objekte za koje takođe mljekari mogu da konkurišu.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )