FOTO: InfoBijeljina / ilustracija

Zahlađenje, snijeg i mraz do sada nisu pričinili veću štetu u voćnjacima u Srpskoj.

Rekao je Mirko Jokić, rukovodilac prijedorske kancelarije Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi pri Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS.
 
Prema njegovim riječima, ako negativna temperatura nije trajala dugo, ne očekuje se začajnija šteta posebno jer voćke imaju visok rodni potencijal.
 
-Još smo optimistični – rekao je Jokić. Prema dosadašnjim prognozama, sutra poslije podne i u nedjelju se mogu očekivati snježne padavine.

–Voćarima smo savjetovali da danas, ukoliko su u mogućnosti, obave preventivni tretman kako bi se voćke kondicionirale. Rizik od mraza za sada postoji u noći sa ponedjeljka na utorak, ali je još rano za jasno upozorenje – rekao je Jokić. Zbog snježnih padavina na pojedinim parcelama poleglo je strno žito, posebno na parcelama pod ječmom, ali će se nakon stabilizacije vremena biljke ispraviti, te da na strnim žitima neće biti štete.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )