FOTO: null

UGLJEVIK, Preduzeće Rudnik i termoelektrana „Ugljevik“ uspjelo je da pokrije prošlogodišnji minus od oko pola miliona KM i prvi kvartal ove godine završi sa dobiti od 1,2 miliona KM.

Prihodi „Ugljevika“ povećani su za 4,7 miliona KM i iznose 48,8 miliona KM, ali su za 2,9 miliona skočili i rashodi preduzeća pa su trenutno na 47,5 miliona KM.

Od januara do aprila RiTe je proizveo 616.724 megavat časova struje, što je 36,5 odsto ukupne proizvodnje struje Elektroprivrede Republike Srpske u ovom periodu. Sa proizvodnjom 629.925 tona uglja i otkrivke, kao i 2,4 metara kubnih čvrste mase obezbijeđena je redovna proizvodnja struje.

„Finansijski rezultat je dobar. Postupak odsumporavanja traje tri godine i to je investicija vrijedna 80 miliona evra. Elektro filteri su deset miliona evra, pa grijač oko 5,4 miliona KM. Razni investicioni projekti su započeli i utiču i na obaveze preduzeća“, kazao je za CAPITAL direktor RiTe „Ugljevik“ Đorđe Popović.

U planu je, kako je najavio, kapitalni remont koji podrazumijeva zamjenu velikog dijela ogrijevnih površina, koje su slaba tačka u procesu proizvodnje termolektrane, ali i radovi u rudniku koji će unaprijediti eksploataciju.

Upravo zbog investiranja i dugoročne obaveze „Ugljevika“ porasle su za 5,3 miliona KM i iznose 33,5 miliona KM. S druge strane, poslovanje preduzeća je rasterećeno smanjenjem kratkoročnih obaveza za čak 10,6 miliona KM, pa je „Ugljevik“ zadužen sa 22,9 miliona KM.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )