FOTO: null

Na području Grada Bijeljina za sada nema opasnosti od izlijevanja Drine, saopštio je na vanrednoj konferenciji za medije šef Odsjeka za Civilnu zaštitu Drago Ristić.

- Registrovan je rast nivoa Drine i rječica na području Grada Bijeljina, ali nema izlijevanja iz korita. Intenzivno pratimo stanje na terenu i shodno potrebama preduzimaćemo planirane mjere - naveo je Ristić, dodavši da su obilne padavine u gornjem toku Drine izazvale rast vodostaja ove rijeke na području grada Bijeljina.

Protok Drine na Hidroelektrani Zvornik jutros u 10:00 časova iznosio je 1.710  metara kubnih u sekundi, na Hidroelektrani u Višegradu 1.512  metara kubnih u skendi, a na Hidroelektrani u Bajinoj Bašti 1.680 metara kubnih u sekundi.

- Očekivanja su da će se ovaj protok zadržati u toku dana, te da će u narednom periodu doći do blažeg opadanja. To je rezultat koordiniranih aktivnosti nadležnih organa Republike Srpske i Crne Gore, te je smanjen protok na Hidroelektrani „Mratinje“ i regulisan je protok na ostalim Hidroelektranama koje se nalaze uzvodno u odnosu na teritoriju Grada Bijeljina - pojasnio je Ristić, dodajući da je rijeka Drina trenutno u koritu i da ako ne bude povećanja protoka ona se neće izliti.

On je upozorio da bi do izlivanja eventualno moglo doći u priobalnom dijelu Janje, a da za sada Popovi i Amajlije nisu ugroženi.

Vodostaj rijeke Save je znatno ispod nivoa redovne odbrane od poplava.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )