FOTO: pixabay

Najkraći test inteligencije na svijetu ima samo 3 pitanja, a njih može tačno da riješi samo 17 odsto ljudi.

Kako ima samo tri pitanja ovaj test ne zahtjeva puno vremena da se riješi. Nazvan je Kognitivni test refleksije i 2005. godine ga je objavio profesor Šejn Frederik. Dao je ovaj test studentima i od njih 3.000 samo 17 odsto je uspjelo da tačno riješi test, iako su neki bili studenti sa Jejla i Harvarda.

Ova tri pitanja su bila prava noćna mora:

  1. Palica za bejzbol i loptica koštaju 1,10 dolara. Palica košta 1 dolar više od loptice. Koliko košta loptica?
  2. Ukoliko 5 mašina za 5 minuta naprave 5 uređaja, za koje vreme će 100 mašina da napravi 100 uređaja?
  3. U jezeru se nalazi ostrvce ljiljana. Svakog dana ono se dva puta uvećava. Ukoliko je potrebno 48 dana da cijelo jezero bude prekriveno ljiljanima, koliko će im trebati da pokriju pola jezera?

"Kada objasnite rezultat on vam se čini logičnim, ali kada trebate da riješite zadatke onda je sve teško. Pravi i tačni odgovori zahtjevaju da odbacite odgovore koji vam prvi padnu na pamet", rekao je autor testa.

Tri najčešća odgovora koji su ljudi davali bili su 10 centi, 100 minuta i 24 dana, piše Daily Star.

Da li ste i vi dali ovakve odgovore? Tačni odgovori na pitanja su zapravo 5 centi, 5 minuta i 47 dana. Koje ste vi odgovore dobili i koliko ste bili uspešni u rešavanju ovog testa?

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )