FOTO: Glas Srpske

Američki reditelj Ričard Linklejter, poznat po ambicioznim i neobičnim projektima, otkrio je da će snimanje njegovog novog filma trajati 20 godina.

Reditelj je proveo 12 godina u snimanju ostvarenja “Odrastanje” (Bodžhood, 2014), što je omogućilo glavnom glumcu Ilaru Koltrejnu da prirodno stari od pete do 19. godine, do upisivanja na fakultet.

Film je dobio nekoliko velikih nagrada - prestižnog “Oskara”, “Zlatni globus” i nagradu BAFTA.Reditelj je objasnio da mu je želja bila da snimi film o odrastanju i roditeljstvu.

- Trebalo mi je 12 godina da tu priču ispričam kako treba. Bio je to najveći rizik s kojim jedan autor može da se suoči, ali na kraju je trijumfovala vjera - istakao je Linklejter.

Linklejter (59) želi da obori rekord u snimanju adaptacije mjuzikla Stivena Sondhajma “Merrildž Nje Roll Along”, priče o kompozitoru koji napušta Brodvej da bi u Holivudu bio filmski producent.

Reditelj je početkom devedesetih stekao status jednog od najznačajnijih reditelja nezavisne kinematografije. Tokom 1995. godine premijerno je prikazan prvi dio njegove trilogije “Pre svitanja”, koji se zajedno sa nastavcima “Prije zalaska sunca” i “Prije ponoći” često navodi kao jedan od najboljih ljubavnih filmova svih vremena.

Režirao je i animirane drame “Probuđeni život” i “Mračni skener”, kao i filmove “Propalica” i “Sluđeni i zbunjeni”.

Dugoročnih projekata već je bilo u istoriji kinematografije, Indijac Satdžajit Rej u periodu od pet godina realizovao je svoju slavnu trilogiju o Apuu, uvijek s istim glumcima, škotski reditelj Bil Daglas sedamdesetih godina izmamio je hvalospjeve sjajnom, autobiografskom trilogijom filmovima “Moje djetinjstvo”, “Moja porodica” i “Moj put kući”, a dokumentarce u kojima su se reditelji s razmakom od nekoliko godina vraćali nekadašnjem vrelu inspiracije teško je i nabrojati.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )