FOTO: Politika

Iako je u Srpskoj obavezno nošenje maske u zatvorenom, te na otvorenom prostoru gdje nije moguće ispoštovati propisanu fizičku distancu, određen broj građana ignoriše ovu mjeru prevencije širenja korona virusa.

Dok struka već mjesecima, i to svakodnevno, apeluje da je nošenje maske neophodno, te da kontrole moraju da budu pojačane, u Srpskoj su rijetki oni koji su kažnjeni zbog kršenja ove mjere.

Iz uprava gradova u Srpskoj smo, naime, tražili podatke o broju kažnjenih građana zbog nenošenja zaštitne maske, ali smo odgovore dobili samo iz tri grada – Banjaluke, Prijedora i Gradiške.

Najviše prekršajnih postupaka zbog nenošenja maske u zatvorenom prostoru pokrenuto je u Prijedoru.

Prijedor
U prijedorskom Odsjeku komunalne policije kažu da su do sada pokrenuli 49 postupaka.

– Najčešće se radi o nepoštovanju mjera u trgovačkim radnjama, benzinskim pumpama, dok su u manjem broju šalter sale privrednih subjekata – rekao je za Srpskainfo šef ovog odsjeka Darko Avramov.

Dodaje da je za nenošenje maske predviđena kazna od 100 KM.

– Ukupna vrijednost pokrenutih postupaka je 4.900 KM – naveo je Avramov.

Banjaluka
U Banjaluci je zbog nenošenja zaštitnih maski do sada kažnjeno osam ljudi.

– U najvećem broju slučajeva, riječ je o nenošenju maske u ugostiteljskim objektima i autobusima. Ukupna vrijednost izrečenih kazni je 800 KM – rekli su za Srpskainfo u banjalučkom Odjeljenju za inspekcijske poslove.

U Odeljenju za inspekcije Gradiška kažu da je gradska komunalna policija izdala sedam prekršajnih naloga građanima koji nisu nosili zaštitne maske na otvorenom prostoru.
– U zatvorenom prostoru nije bilo takvih slučajeva – rekao je za naš portal načelnik ovog odjeljenja Goran Sember.

Ne dostavljanju ni podatke

Iz uprava ostalih gradova – Doboj, Zvornik, Bijeljina, Trebinje, te opštine Istočno Novo Sarajevo, ni nakon 15-ak dana od slanja dopisa nismo dobili nikakav odgovor.
A zanimljivo je da je, pored Banjaluke, najviše zaraženih korona virusom upravo u Bijeljini, Zvorniku i Doboju, što je pokazatelj da se u ovim lokalnim zajednicama, između ostalog, ne poštuje ni mjera nošenja maski, kao preventiva širenju zaraze korona virusa.

Činjenica je, naime, da se građani i dalje u većim grupama okupljaju na ulicama i u parkovima, gdje jedni drugima bukvalno pričaju u lice, dok rijetko ko od njih ima masku.

Takođe, u kancelarijama u mnogim firmama, u kojima radi i po 15-20 ljudi, maske uglavnom stoje na radnim stolovima, a zaposleni ih koriste samo prilikom ulaska i izlaska iz zgrade.

Najrizičniji
Isto tako, nije rijetkost da se u autobusima voze putnici kojima ni na pamet ne pada da se zaštite, uprkos tome što je javni prevoz okarakterisan kao jedno od rizičnijih mjesta za širenje zaraze.

Prema novim preporukama Instituta za javno zdravstvo RS, u ugostiteljskim objektima gosti su takođe dužni da, nakon konzumacije hrane i pića, stave masku dok razgovaraju za stolom. Međutim, u kafanama i restoranima prava je rijetkost videti da se neko pridržava ove preporuke.

Zboh nekorištenja zaštitne opreme, neobezbjeđivanja fizičke distance, te okupljanja većeg broja ljudi nego što je dozvoljeno, ugostiteljski objekti u RS u protekla dva mjeseca kažnjeni su sa ukupno 94.000 KM.

– Neprihvatljivo je da pojedinci, koji nisu ozbiljno shvatili trenutnu epidemiološku situaciju, svojim neodgovornim ponašanjem ugrožavaju zdravlje stanovništva – poručuju iz Inspektorata RS.

I iz bolnica poručuju da svi moramo da držimo distancu i nosimo maske. Objašnjavaju da je čak 80 odsto pacijenata inficirano vlastitom greškom, jer se nisu adekvatno štitili.

Nepovoljna epidemiološka situacija
Iz IJZ svakodnevno upozoravaju da je epidemiološka situacija nepovoljna, te apeluju na građane da se pridržavaju svih mjera koje su na snazi.

– Najvažnije su četiri mjere – nošenje maski na pravilan način, fizička distanca, lična higijena i dezinfekcija. Svjesni smo da građani imaju otpor prema nošenju maski, ali mnoge studije potvrđuju da one sprečavaju širenje zaraze uz pridržavanje ostalih mjera, poput pranja ruku i distance – ponovio je više puta v. d. direktora IJZ RS Branislav Zeljković.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )