FOTO: null

Dok su zemlje regiona odavno završile popis stanovništva i objavile rezultate, u BiH se po ovom pitanju i dalje ne nazire kraj. Iako su prošle dvije godine od popisa u Bosni i Hercegovini i gdje je potrošeno više od 20 miliona evra, zvaničnih rezultata ne

Do danas su objavljeni samo preliminarni rezultati, prema kojima su u BiH popisane ukupno 3.791.622 osobe, od čega u FBiH 2.371.603, u RS 1.326.991 i u Brčko distriktu 93.028 osoba.

Nakon toga nije urađeno gotovo ništa, jer RS i FBiH različito gledaju na to ko su rezidenti, odnosno stalni stanovnici BiH. O ovoj temi smo porazgovarali i sa profesorom dr Stevom Pašalićem, demografom.


InfoBijeljina: Zašto BiH kasni sa rezultatima popisa stanovništva?

"Rezultati popisa stanovništva u BiH nakon pune dvije godine od urađenog popisa nisu poznati, čak ni jedno od obilježja, ako preliminarne rezultate izuzmemo iz toga. Očigledno, kod nas je svako pitanje složeno i pod snažnim političkim i nacionalnim uticajem. Po svim standardima popis stanovništva je čisto statističko istraživanje i ni u jednoj zemlji on ne predstavlja ovako komplikovano pitanje. Jednostavno, treba primijeniti Metodologiju, Standarde i Preporuke UN i u skladu s tim utvrditi rezultate po svim kvantitativnim i kvalitativnim obilježjima", rekao je profesor Pašalić, dodajući da se upravo ovdje i kriju određeni problemi.


InfoBijeljina: Šta je glavni kamen spoticanja u neobjavljivanju rezultata, da li je možda i politika kriva tome?

"U popisima stanovništva primjenjuje se tzv. koncept de jure, a to znači da u kategoriju stalnog stanovništva ulaze sva lica koja su manje od jedne godine odsutna iz zemlje. Odsustvo više od godinu dana takva lica ne svrstava u kategoriju stalnog stanovništva. Ovo je ključno pitanje koje je otvorilo za sada nerješivo pitanje u BiH. Prosto, različito se tumače dosta jasna pravila koja se primjenjuju u svim  zemljama prilikom popisa stanovništva. Šta to u stvari znači? Popisom svih lica ili gotovo svih i njihovo svrstavanje u kategoriju stalnog stanovništva bi u konačnom dalo pogrešnu statistiku. Koliko je takvih lica? Procjene su da je to oko 10%. Dakle, od ukupno 3.791.662 popisana lica, upitno je 10% popisnica."


InfoBijeljina: Kako komentarišete i neke nekonzistentne stvari, koje su se pisale po medijima, gdje na primjer, u nekom domaćinstvu imate dvije prostorije, a upisivano je po 20, 30 članova?

"Popis u BiH obilježen je određenim nelogičnostima. Tako na primjer, u jednom domaćinstvu sa dvije funkcionalne prostorije živi 15, 20 pa i više lica!? Dosta upitno, ako naša domaćinstva u prosjeku imaju nešto više od 3 člana. Ili, u istom tom domaćinstvu popisuju se sva lica, a djeca koja se popisuju pohađaju školu u npr. Njemačkoj!? Prosto nemoguće. Ili ako je tako, takva lica ne ulaze u stalno stanovništvo. Upravo te popisnice su sporne, tačnije neprihvatljive. Iz tih razloga nema konzenzusa u Centralnom popisnom birou BiH. Stavovi po ovim pitanjima RZS Republike Srpske su apsolutno ispravni. S druge strane, stavovi bošnjačkih predstavnika u statističkim institucijama su suprotni, oni se zalažu za prihvatanje svih popisnica. Posljedica takvih pristupa može biti netačan ukupan broj stanovnika BiH, a samim tim i nižih teritorijalnih jedinica. Lančano, sva druga obilježja bi bila netačna. I kome trebaju takvi podaci?"


Profesor ističe i da tokom popisa stanovništva opštinske popisne komisije nisu imale ingerencije da odbacuju neispravne popisnice. Mogle su upućivati primjedbe Centralnom popisnom birou, tačnije Agenciji za statistiku BiH. Od toga je bilo vrlo malo koristi. Tako da se nameće još jedan bitan zaključak, a to je, da je Agencija za statistiku nespremno ušla u ovaj proces, što se danas najočiglednije i vidi.


InfoBijeljina: Možete li se osvrnuti i na podatke koje je proteklog mjeseca objavila CIA?

"Podaci koje je objavila CIA dodatno potvrđuju sve slabosti BH popisa stanovništva. Otkuda im ti podaci? Izvor podataka je iz BiH, tačnije neko je omogućio da se ima uvid u sve te primarne podatke. S ciljem ili ne, možemo nagađati. Sve u svemu, indikativno je i to da su podaci CIA o ukupnom broju stanovnika u BiH čak iznad onih koji su objavljeni kao preliminarni rezultati u BiH! Dakle, uzimajući to u obzir sve ovo nas dodatno zbunjuje i daje malo nade da ćemo konačno doći do tačnih, realnih i potrebnih podataka prikupljenih popisom stanovništva u BiH", navodi na kraju razgovora za portal InfoBijeljina profesor dr Stevo Pašalić.                                            


Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )