FOTO: null

Sindikati Željeznice RS neće podržati nacrt sistematizacije radnih mjesta jer smatraju da bi uprava preduzeća ostala pretrpana zaposlenima, a neprihvatljivo im je i da generalni direktor umjesto dosadašnja dva ima pet savjetnika.

Nacrt sistematizacije radnih mjesta proslijeđen je sindikatima, a u njemu je predviđeno da "Željeznice" imaju 2.826 zaposlenih, što je za oko 300 manje u odnosu na trenutni broj radnika. Kabinet generalnog direktora, prema ovom dokumentu, broji 12 radnika, a za razliku od povećanja broja savjetnika predviđeno je da umjesto dosadašnjih pet budu tri izvršna direktora.

Predsjednik Sindikata saobraćajno-transportne djelatnosti "Željeznica RS" Zlatko Marin rekao je da je nacrt sistematizacije u predloženom obliku neprihvatljiv.

- Administracija je u odnosu na broj radnika pretrpana. Previše je ljudi u upravi i tu nema rezova. Pet savjetnika za generalnog direktora je nedopustivo. Postavlja se pitanje šta će mu toliki savjetnici. Šta on uopšte radi na kraju?

Evidentno je da rezovi opet idu preko radničkih leđa, jer nema smanjenja zaposlenih u administraciji kao ni njihovih plata - istakao je Marin.

Predsjednik Sindikata mašinovođa "Željeznica RS" Milijan Marković rekao je da će svi sindikati objediniti primjedbe na predloženu sistematizaciju radnih mjesta i proslijediti ih upravi preduzeća.

- Izvjesno je da ima veliki broj primjedbi. Analiziraćemo ovaj dokument i nastojati da zaštitimo sve zaposlene u "Željeznicama" - naveo je Marković.

Generalni direktor "Željeznica RS" Dragan Savanović ističe da je i po staroj sistematizaciji predviđeno da generalni direktor ima pet savjetnika, ali da je on imao dva stručnjaka koja ga savjetuju.

- Ne mora da znači da će ta sistematizacija biti popunjena do kraja. To će zavisiti prije svega od obima posla. Ako se ukaže potreba mi ćemo zaposliti dodatne savjetnike - kazao je Savanović.

Govoreći o ostalim primjedbama sindikata, Savanović ističe da će svi prigovori koji budu prihvatljivi za upravu biti uvaženi.

Direktori "Elektroprivrede", "Puteva", "Autoputeva" i "Aerodroma RS" nemaju savjetnika, iako se radi o javnim preduzećima kao što su i "Željeznice".

Skupština akcionara "Željeznica RS" početkom mjeseca nije dala zeleno svjetlo za rebalans plana poslovanja preduzeća za period od 2016. do 2018. godine kojim je predviđeno otpuštanje više od 300 željezničara. Dokument koji je predviđao da "Željeznice" do kraja ove godine broj zaposlenih smanje sa 3.115 na 2.800 nije usvojen zbog primjedbi većinskog vlasnika, odnosno Vlade RS. Dokumentom je planirano da najveći gubitaš u javnom sektoru zadrži 2.800 radnika i u 2017. i 2018. godini.

Tužba

Svih šest sindikata "Željeznica RS" odlučili su da tuže preduzeće zbog neisplaćenih naknada za ovu godinu.

- Pripreme za podnošenje tužbe su u toku. Određeni dio spiskova radnika koji će tužiti preduzeće smo već formirali, a uskoro će on biti i dopunjen. Nakon toga  ponovo ćemo tužiti preduzeće - naveo je Marin.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )