FOTO: null

U ladicama već pola decenije leže izvještaji u kojima su revizori dali institucijama BiH negativna i mišljenja sa rezervom zbog lošeg finansijskog poslovanja i kršenja zakona.

Kancelarija za reviziju institucija BiH je u proteklih pet godina dostavila Tužilaštvu i Agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) BiH 49 izvještaja. Najviše mišljenja sa rezervom dodijeljeno je za finansijske izvještaje iz 2010. godine - 17. Negativna mišljenja potpisana su za tri institucije - ministarstva odbrane, inostranih poslova i za ljudska prava i izbjeglice za finansijske izvještaje za 2011. godinu. U posljednjem krugu revizije u kojem je ocjenjivan rad institucija u 2014. godini revizori su dali pet mišljenja sa rezervom i jedno sa rezervom uz skretanje pažnje. Propusti su se najčešće odnosili na netransparentno trošenje novca, enorman broj zaključenih ugovora o djelu i kršenje Zakona o javnim nabavkama.

Šta je sa izvještajima u kojima su navedeni najveći propusti u proteklih nekoliko godina u potpunosti ne znaju ni u Kancelariji za reviziju institucija BiH.

- Tužilaštvo BiH i SIPA nisu dužni po automatizmu da nas obavještavaju o aktivnostima preduzetim na osnovu nalaza revizije, ali informacije dostavljaju na pojedinačne upite revizije - kazali su u Kancelariji za reviziju institucija, ne želeći da otkrivaju za koje su izvještaje tražili informacije.

U SIPA su kazali da su od 1. januara 2010. do 1. decembra ove godine postupali na osnovu 24 zahtjeva Tužilaštva BiH kojima su obuhvaćeni revizorski izvještaji sa negativnim i mišljenjem s rezervom za 2008, 2009, 2010, 2011, 2012. i 2013. godinu.

- Poslije provjera i analize prikupljene dokumentacije Tužilaštvu su dostavljeni odgovarajući izvještaji. Predlažemo da se za više informacija obratite Tužilaštvu BiH - rekli su u SIPA.

U Tužilaštvu su bili još škrtiji na riječima. Na pitanje koliko je revizorskih izvještaja stiglo na njihovu adresu u posljednjih pet godina u kojima je izraženo negativno i mišljenje sa rezervom i šta su uradili, odgovor je stao u jednu rečenicu.

- Imamo predmete koji su u radu i koji su formirani na osnovu revizorskih izvještaja - kazali su u Tužilaštvu BiH.

Poslanik SNSD-a i član Komisije za finansije i budžet u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Dušanka Majkić kaže da odgovori iz nadležnih institucija ne čude i da potvrđuju tromost i neefikasnost administracije.

- Tolike sam godine u Parlamentu i Komisiji za finansije i budžet, a ne znam da li je procesuiran ijedan slučaj gdje se radilo o neodgovornom upravljanju javnim novcem. Time institucije šalju lošu poruku, odnosno daju vjetar u leđa svima da tako nastave da rade i troše novac po svom nahođenju - rekla je Majkićeva i dodala da ni revizori nisu imali hrabrosti da daju negativna mišljenja.

Neprocesuiranje odgovornih za netransparentno trošenje novca iz budžeta, smatra Majkićeva, ima korijene i u postupanju drugih institucija BiH.

- Savjet ministara ne analizira revizorske izvještaje, a Tužilaštvo ne postupa na osnovu nalaza revizora. Parlament godinama radi po principu koji je razrađen do kraja, ali nema nikakvog epiloga - rekla je Majkićeva.

Oba doma Parlamenta BiH završila su razmatranje revizorskih izvještaja institucija za 2014. godinu. Savjet ministara je zadužen da do februara iduće godine usvoji planove za ispravljanje utvrđenih propusta i grešaka, a Majkićeva kaže da su zatražili od Kancelarije za reviziju informaciju kakva je realizacija preporuka.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )