FOTO: null

SARAJEVO - Federalni revizori su u svom izvještaju o radu JP "Bh. gas" d.o.o. Sarajevo za prošlu godinu naveli da je mjesečna plata direktora i izvršnog direktora te firme netačno obračunata i isplaćena u iznosu većem od odobrenog.

 

"Zbog netačnog obračuna direktoru je isplaćeno više 4.861 KM, a izvršnom direktoru 3.614 KM. Isplaćivanjem plata u iznosu većem od ugovorenog, kao i pripadajućih poreza i doprinosa uvećani su troškovi društva za 13.648 KM. Za ovo je dato objašnjenje da se radi o grešci u programu", navodi se u izvještaju revizora, koji su dali mišljenje s rezervom, te su dodali da je u januaru 2020. promijenjen program za obračun i otklonjena greška za obračun plata. Inače, direktor firme je Jasmin Salkić, a izvršni direktor Rijad Mutapčić.

Revizori su skrenuli pažnju i na sukob interesa kada je u pitanju imenovanje članova Nadzornog odbora "BH gasa", jer, kako je navedeno u izvještaju, neki članovi ovog odbora imaju poslovnu saradnju s ovim preduzećem.

"U Nadzornom odboru je jedan član iz KJKP 'Sarajevogas' koji je najveći kupac 'BH gasa', a u prošlom sazivu Nadzornog odbora član je bio zaposlenik 'Energoinvesta' koji je dobavljač gasa za 'BH gas'", stoji u revizorskom izvještaju.

Revizori su utvrdili da je ovo preduzeće radilo projekte tako da im se ne može tačno utvrditi finansijska vrijednost. Konstatovali su da se ne može potvrditi vrijednost investicije za izgradnju gasovoda Zenica - Travnik u iznosu od više od 4,9 miliona KM, jer nije izvjesno kada će od te investicije pristići ekonomska dobit. Takođe su utvrdili da ne postoje ispravni zemljišno-knjižni izvodi za zemljište kod gasovoda Kladanj - Sarajevo - Semizovac - Zenica. Revizori su istakli pitanje dužine trajanja postupka uknjižavanja zemljišta za ove gasovode.

Upozorili su i na problem sa sistemom internih kontrola s obzirom na to da su konstatovane nepravilnosti u funkcionisanju tih kontrola.

Konstatovali su i da zbog negativne razlike između nabavne i prodajne cijene gasa ovo društvo 2018. godine planiralo izmjenu cijene.

"Društvo je predložilo cijenu od 650 KM za 1.000 metara kubnih s primjenom od januara 2019. godine, što Vlada FBiH nije prihvatila nego je u četvrtom mjesecu iste godine predložila cijenu od 640 KM za 1.000 metara kubnih koja se primjenjuje od 1. maja prošle godine. Tek nakon ovoga Društvo je krenulo i u izradu Poslovnog finansijskog plana za period 2019-2021. godina, što nije u skladu sa procedurom i pravilnikom izrade finansijskog poslovnog plana", ističe se u revizorskom izvještaju.

Plan poslovanja za pomenuti period, konstatuju revizori, ne obezbjeđuje planirane prihode i rashode, te je odnesen sa zakašnjenjem od šest mjeseci.

"Zbog toga revizori ne mogu potvrditi da su ispoštovane odredbe Zakona o javnim preduzećima u FBiH", stoji u izvještaju revizora.

Ukupno ostvareni prihodi "BH gasa" u prošloj godini su skoro 109 miliona KM, a ukupno ostvareni rashodi su oko 107,3 miliona KM i veći su za 889.846 KM u odnosu na prethodnu godinu.

U izvještaju se navodi i da je 11. avgusta ove godine "BH gas" dostavio komentar na nacrt izvještaja u kojem su navedena obrazloženja po svim preporukama koje su date uz određene propuste i nepravilnosti i iznesena su neslaganja s utvrđenim nalazima. Dodaju da je dio komentara koji se odnose na troškove i obaveze prihvaćen, a ostali nisu jer nisu data adekvatna obrazloženja, niti je priložena dokumentacija koja bi uticala na nalaze u izvještaju.

Pokušali smo u petak doći do izjave nadležnih u "BH gasu" u vezi sa revizorskim izvještajem, ali su nam u Kabinetu direktora rekli da on nije tu.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )