FOTO: null

Vlada Republike Srpske uputila je Savjetu bezbjednosti UN 18. Izvještaj Srpske, koji se odnosi na period maj-oktobar ove godine i u kojem iznosi svoje viđenje o pitanjima sa kojima se suočava BiH, a s ciljem razjašnjavanja svojih stanovišta članovima Savj

U prvom dijelu Izvještaja, koji u ime Republike Srpske, podnosi predsjednik Republike generalnom sekretaru i zemljama članicama Savjeta bezbjednosti, govori se o protivpravnoj subverziji decentralizovanog ustavnog uređenja BiH, čime su prekršena ugovorna prava i mehanizmi zaštite Republike Srpske i njenih građana i produbljena disfunkcionalnost BiH.

"Visoki predstavnik je godinama pribjegavao nezakonitim odlukama i prisili realizujući plan SDA i drugih bošnjačkih političkih stranaka da se vlast centralizuje. Od kada su takozvana bonska ovlašćenja visokog predstavnika diskreditovana i izašla iz primjene, SDA se oslanja na svoju dominaciju u institucijama pravosuđa na nivou BiH, kao što su protivpravno formirani Sud BiH i Tužilaštvo BiH, da dodatno podrije ustavnu autonomiju dva entiteta BiH", navodi se u dokumentu.

U drugom dijelu Izvještaja naglašava se potreba da Ustavni sud BiH bude reformisan tako da se ukinu strana sudijska mjesta, saopšteno je iz Biroa Vlade Republike Srpske za odnose sa javnošću.

"Prema Ustavu BiH iz 1995. godine, strane sudije trebalo je da ostanu u Sudu samo u prelaznom petogodišnjem periodu. Ustavni sud nema legitimitet u Republici Srpskoj i kod njenih građana zbog odsustva nezavisnosti, prisustva stranih sudija i savezništva stranih i bošnjačkih sudija koji slijede agendu visokog predstavnika i SDA. Prisustvo stranih sudija nespojivo je sa suverenitetom BiH i demokratijom, a zvaničnici Evropske unije jasno su stavili od znanja da BiH sa stranim sudijama u Ustavnom sudu BiH ne može pristupiti Uniji", ističe se u ovom dijelu Izvještaja.

U trećem dijelu dokumenta objašnjava se zašto je nastojanje Bošnjaka da se imovina Republike Srpske prenese na vojne strukture BiH protivpravno i destabilizujuće i naglašava da je nedavna odluka Suda BiH kojom je zvaničnicima Republike Srpske naloženo da uknjiže imovinu Republike Srpske na BiH, Ministarstvo odbrane, suprotna zakonu.

"Odluka, koja je dio agende SDA da centralizuje vlast i podrije Republiku Srpsku, takođe je sasvim nepotrebna za korišćenje navedene imovine u vojne svrhe", navodi se u Izvještaju.

U četvrtom dijelu pojašnjavaju se razlozi zašto Narodna skupština Republike Srpske ima pravo da izrazi svoj stav o članstvu u NATO-u i, potencijalno, održi referendum o tom pitanju.

"Potpuno je ispravno da Republika Srpska svojim građanima da mogućnost da se izjasne o pitanju koje ih se tiče. Ovo je naročito bitno zbog uloge koju Ustav BiH daje Narodnoj skupštini Republike Srpske u ratifikaciji ugovora. Svaki stav da se BiH već zakonski obavezala na pridruživanje NATO-u zanemaruje činjenicu da BiH može obavezati samo ratifikacija Sjevernoatlantskog sporazuma u skladu sa ustavnim procedurama BiH", dodaje se u Izvještaju.

Peti dio Izvještaja bavi se potrebom za reformom pravosuđa BiH koje, kako se naglašava, SDA koristi za ostvarivanja svog političkog programa.

"Tužilaštvo BiH već godinama donosi odluke o istragama i procesuiranju ne na osnovu pravde, nego politike. Štaviše, institucije pravosuđa na nivou BiH nastavljaju sa dugogodišnjom diskriminacijom srpskih žrtava ratnih zločina prema ustaljenom obrascu. Najnoviji primjer je sramno oslobađanje Nasera Orića pred Sudom BiH, koji se otvoreno hvalisao ratnim zločinima počinjenim tokom rata", precizirano je u tekstu.

U šestom dijelu Izvještaja ističe se da su reforme nužne da bi Sud BiH i Visoki sudski i tužilački savjet /VSTS/ dostigli evropske i druge međunarodne standarde.

"Sud BiH, protivpravna kreacija visokog predstavnika, zahtijeva značajne reforme uključujući ograničavanje beskonačno elastične nadležnosti koju prisvaja. Sistem Visokog sudskog i tužilačkog savjeta, koji je protivpravno uveo visoki predstavnik, mora biti reformisan i usklađen sa ustavnom strukturom BiH, evropskim standardima i praksom demokratskih federalnih država", navodi se u Izvještaju.

U tekstu se ističe da se Republika Srpska zalaže za reforme pravosuđa BiH u okviru strukturisanog dijaloga sa EU o pravosuđu od 2011. godine, međutim, bošnjački zvaničnici blokiraju sve predložene reforme, uključujući i one koje su zadobile podršku eksperata EU.

Sedmi dio Izvještaja Vlade Republike Srpske govori o sve većim bojaznima u Evropi u pogledu uloge BiH kao utočišta džihadista i naglašava da je SDA pomogla da BiH postane sigurno utočište ekstremizma, a evropski lideri nedavno su pozvali na uzbunu u vezi sa bezbjednosnim rizicima koje ova situacija predstavlja po Evropu.

"Dosljedno svojoj islamističkoj ideologiji, SDA je tokom rata pozvala mudžahedine u BiH i nastavila da održava tijesne veze sa radikalnim islamistima", podsjeća se u Izvještaju.

Osmi dio Izvještaj govori o opstrukciji Reformske agende za evropske integracije od institucija BiH. "Republika Srpska nastavlja da dokazuje svoju opredijeljenost integracijama BiH ispunjavanjem svih svojih obaveza iz Reformske agende. Nasuprot tome, institucije na nivou BiH nisu ispunile svoje obaveze, kao što je usvajanje novog zakona o akcizama", navodi se u tekstu.

U završnom dijelu Izvještaja, Republika Srpska traži da međunarodna zajednica poštuje Dejtonski sporazum i suverenitet BiH, između ostalog i zatvaranjem Kancelarije visokog predstavnika.

Vlada Republike Srpske usvojila je 18. Izvještaj na 149. sjednici.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )