FOTO: InfoBijeljina

Sarajevo – Republika Srpska je tužila Federaciju BiH zbog duga u iznosu većem od 17 miliona evra od raspodele prihoda od indirektnih poreza. Premijer Republike Srpske Radovan Višković potvrdio je da je potpisao dugo odlaganu tužbu koja se odnosi na dugovanje nastalo u periodu od juna 2017. do decembra 2018.

On je najavio mogućnost podnošenja i nove tužbe ukoliko ne bude ubrzo riješeno pitanje koeficijenata za raspodjelu prihoda od indirektnih poreza, kao jedno od onih koja stoje i čekaju da se konačno formira vlast i na nivoima na kojima još uvijek nije formirana (BiH i Federacija BiH).

Obrazlažući razloge zbog kojih je odlučio da potpiše tužbu, koju je nadležnom sudu podnijelo Pravobranilaštvo Republike Srpske, Višković je, podsjećajući na  dosadašnja brojna „isprazna” obećanja federalnih zvaničnika da će „pitanje duga biti riješeno odmah čim se vlast konstituiše”, kazao da je on dužan da vodi računa o budžetu Republike Srpske i zaštiti tog budžeta.

„Dovoljno smo dali prostora i vremena čekajući obećanja sa raznih strana o formiranju vlasti na nivou Federacije BiH. Više nije bilo prostora i moja je zakonska obaveza da štitim budžet Srpske. Kao predsednik njene vlade, bio sam prinuđen da od naših institucija tražim da podnesu tužbu”, rekao je Višković u intervjuu za Radio-televiziju Republike Srpske.

Zbog neobjašnjive politike koja se vodi u Sarajevu i odnosa federalnih zvaničnika prema raspodjeli sredstava od PDV-a, uređene zakonom, Republika Srpska je samo u prva tri mjeseca ove godine pretrpjela štetu od oko 10 miliona evra. To nije zanemarljiv iznos, tim prije što se radi o novcu koji je trebalo da bude usmjeren za isplatu plata u javnom sektoru, penzija i socijalnih davanja.

S obzirom na činjenicu da je zakonom propisano sve što se tiče raspodjele koeficijenata i da te koeficijente kvartalno sračunava Uprava za indirektno oporezivanje (UIO), premijer RS kaže da otuda ima prostora i za postavljanje pitanja – da li vlast na nivou Federacije ne vjeruje UIO.

„Da li možda i mi treba da postavimo pitanje da li nama ta UIO treba ili ne treba i za šta ona nama služi ako nemamo povjerenja u nju. Dakle, ako neko nema povjerenje u tu upravu, treba to jasno i glasno da kaže i da traži neku reviziju”, poručio je Višković.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )