FOTO: null

Izgleda da će se konačno renovirati nekadašnja porodična kuća bijeljinske pjesnikinje Magdalene Mage Nikolić (Živanović po majci). Napuštena kuća u centru grada je decenijama propadala i bila sklonište skitnicama, da bi 2011. godina izgorela u požaru.

Radnici koji su ovih dana čistili zapušteno dvorište i ruševnu kuću, kažu da je vlasnik neće srušiti, nego  rekonstriusati. Time bi se sačuvala i uspomena na veliku i neostvarenu ljubav izmedju  Magdalene Mage Živanović  i pjesnika Jovana Dučića koji je kratko vrijeme (1893 - 1894) proveo u Bijeljini kao učitelj.

Dučić je ostavio neizbrisav trag u kulturnom životu grada, još više u životu mlade bijeljinske pjesnikinje. Maga je svoje najljepše godine poklonila Dučiću, ali  pored  višedecenijske prepiske, nikada se  nisu sreli.

Za dugog i po svemu sudeći nesrećnog Maginog života (1876 – 1956), druge ljubavi  osim Dučića, nije imala. Sahranjena je na pravoslavnom groblju u Bijeljini .

SPKD "Prosvjeta" iz Bijeljine postavilo je na Magdaleninu kuću  2006. godine bareljef sa Maginim i Dučićevim likom koji je ukraden .

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )