FOTO: null

Među projektima hitne zaštite od poplava na području Semberije ove godine biće urađena rekonstrukcija kanalske mreže.

Vode Srpske planirale su sanaciju dijela kanala Dašnica dužine dva kilometra u gradu, Majevičkog obodnog kanala i kanala Glogovac, a vrijednost radova procijenjena je na 15 miliona maraka.

Pored zaštite od poplava, kanalska mreža može biti korišćena i za navodnjavanje poljoprivrednih površina.

Grad Bijeljina obezbijedio je budžetom 300.000 maraka i bankarsku garanciju, čime su stvoreni uslovi za početak eksproprijacije zemljišta neophodnog za rekonstrukciju kanalske mreže u Semberiji.

Javna ustanova Vode Srpske finansiraće ovaj posao iz kredita Evropske investicione banke u okviru projekta hitnih mjera zaštite od poplava vrijednosti 55 miliona evra.

„Mi smo morali pristupiti njihovoj rekonstrukciji, jer se u prethodnom periodu kada smo imali poplave 2010. i 2014.godine pokazalo da oni nemaju dovoljan kapacitet da prihvate sve te vode u ekstremnim situacijama“, rekao je Slaviša Savić, pomoćnik direktora JU Vode Srpske.

Rekonstrukcija kanala za mještane ima veliki značaj  kako radi sprječavanja posljedica poplava,t ako i za navodnjavanje usjeva na obližnjim njivama.

„U periodu kad su elementarne nepogode taj će kanal da usisava višak vode, a u periodu kad nema elementarnih nepogoda, a kad su velike kiše- oni će višak vode da usisavaju“, kaže Milorad Stjepanović iz Kojčinovca.

Do kraja mjeseca trebalo bi da bude završena eksproprijacija zemljišta za uređenje korita rijeke Janje.

Više od dva miliona maraka do sada je isplaćeno vlasnicima oduzetog zemljišta, kako bi ove godine počela izgradnja lijevog drinskog nasipa.

Izgradnjom ovog nasipa, uz započeto uređenje korita rijeke Janje, od poplava će biti zaštićena naselja i poljoprivredno zemljište uz Drinu.

„One poplave koje smo imali 2010. i 2014. godine da se preduprijede i ako, ne daj Bože, dođe do takvih, po obimu i količini vode da se na neki način posljedice toga ublaže“, dodaje i Mustafa Gradaščević iz Janje.

Uz okončanje projekata koji su u toku u Vodama Srpske procjenjuju da je do sada u investicione mjere zaštite od poplava iz sopstvenih, kreditnih i domaćih sredstava uloženo više od 200 miliona maraka.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )