FOTO: Glas Srpske

Kompanija Rejzer (Razer) je dizajnirala providnu zaštitnu masku N95 koja pojačava ljudski glas, a uz to je otporna na vodu i ogrebotine.

Rejzer tvrdi da je dizajnirao "najpametniju" zaštitnu masku na svijetu, višekratni N95 respirator nazvan Prodžeh Hejz. Konceptni dizajn s providnom školjkom napravljen je od reciklirane plastike koja je otporna na vodu i plastiku, a providna je u tolikoj mjeri da omogućava čitanje sa usana.

Maska dosad nije dobila nikakva odobrenja ni certifikate pa stoga nema ni određenu cijenu, kao ni eventualni datum početka prodaje. Ipak, kompanija Rejzer sarađuje s timom naučnika i medicinskih eksperata koji zajednički ulažu napore kako bi kompletirali razvoj maske.

Nova N95 maska ima dvije okrugle zone s obje strane usta korisnika koje omogućavaju ventilaciju, a sadrže ventilatore u obliku diska koji filtriraju zrak koji ulazi te izbacuju CO2 nakon izdisaja. Iz Rejzera tvrde da će maska dobiti certifikat za filtriranje 95 posto čestica iz zraka uključujući koronavirus i druge nevidljive opasnosti.

Ventilatori se mogu skinuti i napuniti, a kompanija radi na povećanju trajanja i efikasnosti maske, kao i o načinu obavještavanja korisnika kada su potrebni novi filteri. Ta obavijest bi mogla stići u formi notifikacije na smartfonu.

Ventilatori takođe sadrže pojačala i mirkofone koji pojačavaju glas tako da korisnik ne mora povisiti ton dok nosi masku i razgovara. Bez obzira na tehnologiju koju posjeduje, maska je ipak ugodna za nošenje, ali je za očekivati da bude teža od obične.

Također, maska sadrži i Chrom RGB LED osvjetljenje tako da njeni prstenovi mogu sijati u boji po želji. LED lampice se u mraku automatski aktiviraju te omogućavaju čitanje sa usana.

Uz masku dolazi i kućište za punjenje koje ima i funkciju sterilizacije cijelog uređaja pomo UV zraka.

Ova ideja je zasad samo koncept.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )