FOTO: Glas Srpske

U prvih 25 dana kampanje koju pod nazivom “Stop! Govor mržnje 2018” sprovodi Savjet za štampu, na sedam internet portala registrovano je 838 komentara sa sadržajima govora mržnje, izdato je 612 upozorenja, trajno isključeno 125 korisnika, a 140 na određeni vremenski period.

Podršku kampanji daju Međunarodna organizacija za migracije /IOM/ i USAID, saopšteno je iz Savjeta za štampu.

Kampanja traje od 17. augusta do 18. novembra, a u nju je aktivno uključeno sedam onlajn medija: “Kliks”, “Nezavisne”, “Oslobođenje”, “RadioSarajevo”,
“SportSport”, “Dnevnik” i “Vijesti”.

Cilj projekta je zaštita slobode govora i slobode izražavanja, metodom praćenja i sprečavanja širenja govora mržnje u komentarima posjetilaca, što je jedan od velikih problema sa kojim se susreću onlajn mediji u BiH, napominju u Savjetu za štampu.

Takođe je jedan od ciljeva i edukacija posjetilaca onlajn medija da sloboda izražavanja i sloboda govora ne podrazumijeva i slobodu širenja govora mržnje, huškanja ili upućivanja prijetnji, što su krivična djela.

Uz punu podršku urednika odabranih onlajn medija, monitori Savjeta za štampu u BiH prate komentare posjetilaca portala, postavljajući znak “Stop! Govor mržnje” ispod komentara sa sadržajima prepoznatim kao huškački govor, govor mržnje ili prijetnje, uz opomenu da je govor mržnje krivično djelo, a ne sloboda govora i da osobe koje šire govor mržnje ili upućuju prijetnje mogu biti krivično gonjene i tužene u skladu sa Krivičnim zakonima u BiH.

Drastični sadržaji sa govorom mržnje se odmah uklanjaju, a postavljači takvih komentara se isključuju na određeni vremenski period ili trajno. U nekim slučajevima te osobe će biti prijavljene policiji.

Ukupan broj komentara sa neprimjerenim sadržajima od 17. avgusta do 10. septembra iznosi 838, a ukupan broj izdatih upozorenjaje 612, trajno je isključeno 125 korisnika, a 140 na određeni vremenski period.

Uspoređujući rezultate prve kampanje rađene u predizbornom periodu 2014. godine u kojoj su praćeni komentari na 42 internet portala, već u ovoj početnoj fazi ovogodišnje kampanje na samo sedam portala uočeno je da su broj i brutalnost govora mržnje koje građani ispoljavaju u prostoru koji im je dat za slobodno izražavanje, dramatično porasli.

Ono što nije ranije bilo uočeno sada se pojavljuje u velikom broju, a to su prijetnje upućene novinarima i ženama, u ovom periodu izrečeno je čak 57 takvih prijetnji.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )