FOTO: Capital.ba

Iako je bilo najava da će do kraja ove godine zaživjeti registar zaposlenih u javnom sektoru, uključujući i zdravstveni sistem, od toga, po svemu sudeći, neće biti ništa.

"Kada Svjetska banka kao partner i ostali nivoi vlasti koji su preuzeli istu obavezu kao i Republika Srpska, koja je svoje preduslove ispunila, završe aktivnosti koje su u toku, a koje su neizostavni dio cijelog procesa, Vlada Republike Srpske će spremno nastaviti dalje sprovođenje obaveze donošenja registra zaposlenih kod korisnika budžetskih sredstava", napisali su u Ministarstvu uprave i lokalne samouprave RS odgovarajući na jedno od postavljenih pitanja narodnih poslanika.

U odgovoru se navodi i to da je Vlada RS obezbijedila zakonske pretpostavke za izradu registra zaposlenih, ali u suštini, u samu izradu registra se neće ići dok i ostali u BiH ne krenu u realizaciju tog projekta, što je svakako na dugom štapu s obzirom na situaciju koja vlada u Federaciji BiH i na nivou BiH i činjenicu da i skoro godinu dana od izbora još nije formirana vlast.

Zakon o registru zaposlenih kod korisnika budžetskih sredstava Republike Srpske donesen je još 2017, međutim do danas se nije odmaklo dalje od toga, a kako kažu u Ministarstvu uprave i lokalne samouprave, u toku su usaglašavanja u vezi s tehničkim pripremama za pristupanje izradi softverskih rješenja sa Svjetskom bankom koja prati projekat izrade pomenutog registra i koja je partner.

Dragan Ćuzulan, koordinator za reformu javne uprave, kaže da taj projekat dosta kasni te da je prvi problem bio taj što je Svjetska banka tražila veći obuhvat nego što je Republika Srpska prvobitno predložila, a to je da taj registar uključi i zaposlene u zdravstvu i obrazovanju.

U Ministarstvu uprave i lokalne samouprave rekli su i to da se stvaraju zakonski uslovi da se obuhvate i zaposleni u zdravstvenom sistemu jer je krajnji cilj da svi korisnici budžetskih sredstava budu dio tog registra, što će biti dobar osnov za vršenje analize i svih radnih mjesta.

"Mi smo to pokušali kroz neki projekat, ali je bilo velikog otpora svemu tome. Federacija BiH poprilično nezainteresovano gleda na sav taj projekat i još nije stvorila zakonske pretpostavke za uspostavljanje registra, tako da smo tu gdje jesmo. Vjerujem da će autoritetom Svjetske banke taj posao biti nastavljen i doveden do kraja", rekao je Ćuzulan.

Podsjećanja radi, o registru zaposlenih u javnoj upravi, koji je preduslov za bilo kakvu ozbiljnu reformu javne uprave u Bosni i Hercegovini, priča se unazad nekoliko godina.

Tačnije, izradu registra prvi su zatražili Međunarodni monetarni fond (MMF) i Svjetska banka, koja je na tom projektu već radila u Srbiji, u kojoj se prvobitno procjenjivalo da u javnom sektoru radi 300.000 ljudi, međutim popunjavanjem registra i evidentiranjem svih onih koji platu primaju u javnom sektoru i javnim preduzećima ta cifra je porasla na preko 700.000 zaposlenih.

Za razliku od Srbije, registar zaposlenih u javnom sektoru, ukoliko se i izradi u BiH, vrlo vjerovatno neće obuhvatiti zaposlene u javnim preduzećima, što je, kako kaže Ćuzulan, loše, s obzirom na to da je i to javni sektor.

Posljednji put, obećanje da će registar biti uspostavljen do kraja ove godine dao je Radovan Višković, premijer Republike Srpske, koji je i u svom ekspozeu naveo da je cilj registra da se njime obuhvate svi zaposleni u Republici Srpskoj koji platu primaju iz javnih sredstava, radi stvaranja jedinstvene evidencije broja zaposlenih i transparentnijeg korištenja budžetskih sredstava za lična primanja zaposlenih, što će biti osnov za operacionalizaciju strateških planova za smanjenje ukupne potrošnje na plate.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )