FOTO: null

Narodna skupština RS konstatovala je juče da je referendum o Danu Republike punovažan jer se o tome da žele da taj praznik i dalje bude proslavljan 9. januara potvrdno izjasnila natpolovična većina građana koji imaju biračko pravo, a izvještaj o tome biće

Niko od prisutnih poslanika nije glasao protiv izvještaja o rezultatima referenduma, niti se izjasnio kao uzdržan, dok su poslanici Koalicije "Domovina" napustili skupštinsku salu prije glasanja.

Referendum o Danu Republike održan je 25. septembra 2016. godine, a izvještaj o njegovim rezultatima ponovo je došao pred poslanike zbog ranije greške u procedurama. Republička komisija za sprovođenje referenduma je zbog toga izvještaj, u kome su konstatovani rezultati, ponovo uputila u parlamentarnu proceduru. Narodna skupština je juče konstatovala da je na pitanje "Da li podržavate da se 9. januar obilježava i slavi kao Dan Republike?" potvrdno odgovorio 677.771 glasač, što je 99,81 odsto od broja izašlih na glasanje i da je kroz Zakon o Danu RS usvojen poslije referenduma definisano da 9. januar ostaje Dan Republike, ali da praznik ima sekularni karakter.

Osim potvrde rezultata referenduma, poslanici su podržali i Nacrt krivičnog zakonika RS koji predviđa strože kazne za niz krivičnih djela i formiranje registra pedofila. Poslanik SNSD-a Bojan Vidić smatra da bi trebalo zakonom obuhvatiti i krivična djela počinjena na internetu.

- Potrebne su veće kazne za krivična djela utaje poreza i doprinosa - kazala je predsjednik poslaničkog Kluba DNS-a Spomenka Stevanović.

Poslanik SDS-a Dragomir Vasić zatražio je da se ispoštuje zaključak Skupštine iz aprila 2015. godine kojim ova institucija zahtijeva od srpskih predstavnika na nivou BiH da odmah pokrenu inicijativu za izmjenu Krivičnog zakona, Zakona o krivičnom postupku, Zakona o izvršenju krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera i Zakona o Sudu BiH po hitnom postupku. Poslanik NDP-a Zdravko Krsmanović naglasio je da u RS nema političke volje za obračun sa kriminalom i korupcijom.

Poslanici su podržali i nacrt zakona o zaštiti lica koja prijavljuju korupciju, a pojedini poslanici su ocijenili da je potrebno da RS dobije agenciju za borbu protiv korupcije. Podršku je dobio i Nacrt zakona o "Željeznicama RS".

Registracija oružja do juna

Poslanici su na prijedlog PDP-a donijeli izmjene Zakona o oružju i municiji kojima će do kraja juna biti produžen rok za dobijanje oružnog lista. Poslanici PDP-a su pozvali građane da iskoriste novu zakonsku mogućnost za registraciju oružja, jer rok poslije juna neće biti produžavan.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )