FOTO: null

Republika Srpska samo koristi instrumente demokratije i nema namjeru da odustaje od toga te ne postoji razlog zbog kojeg referendum o Danu Republike ne bio održan 25. septembra.

Poručila je to juče premijer RS Željka Cvijanović komentarišući sve pozive predstavnika Bošnjaka, ali i međunarodne zajednice da referendum bude spriječen.

Cvijanovićeva je naglasila da se u vezi sa referendumom o Danu RS podigla bespotrebna i besmislena galama.

Građani će se na referendumu izjasniti o tome da li žele da se Dan Republike i dalje proslavlja 9. januara.

- Samo se od političara iz FBiH u njihovim reakcijama na referendum mogu čuti priče o otcjepljenju i izazivanju nekakvih tenzija, pa do prijetnje oružanim sukobima ili nečim drugim. RS samo koristi instrumente demokratije i nema namjeru da odustaje od toga. Nikome neće biti učinjeno ništa nažao, niti postoji namjera da referendum služi za nešto takvo. Mi hoćemo samo da se građani izjasne u skladu sa svojim opredjeljenjem - naglasila je Cvijanovićeva.

Podvukla je da je referendum sasvim legitimna stvar.

- Odluka o referendumu nije odluka jednog čovjeka ili jedne političke partije, nego je odluka svih političkih partija iz Srpske, odnosno poslanika Narodne skupštine RS. To je demokratsko sredstvo koje ćemo mi sprovesti 25. septembra ne čineći pri tome nikome nikakvu štetu. Ne želimo nikakav konflikt - kazala je Cvijanovićeva.

Predsjednik RS Milorad Dodik poručio je preksinoć da će referendum biti održan bez obzira na reagovanje međunarodnih zvaničnika i domaćih političara. Dodao je da i ako bi visoki predstavnik poništio odluku o referendumu, Srpska to ne bi poštovala.

Referendum je juče bio glavna tema i na sastanku koji je u Banjaluci organizovao potpredsjednik Srpske Ramiz Salkić sa poslanicima Koalicije "Domovina" u Narodnoj skupštini RS, delegatima u Klubu Bošnjaka u Vijeću naroda RS i visokim funkcionerima SDA.

Salkić je istakao da će Bošnjaci pronaći način da referendum ne bude održan, te da očekuje od svih relevantnih domaćih institucija da u skladu sa zakonom spriječe njegovo održavanje. Dodao je i da će pozvati Savjet za primjenu mira (PIC), Kancelariju visokog predstavnika (OHR) i visokog predstavnika da sankcionišu, kako je naveo, antidejtonsko djelovanje vlasti RS.

Sastanku je prisustvovao i zamjenik predsjednika SDA i ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović, koji je izjavio da referendum "dovodi u sumnju sprovođenje odluke Ustavnog suda BiH i predstavlja udar na najvišu pravosudnu instituciju u BiH".

Njegov stranački kolega i poslanik u Parlamentu BiH Sadik Ahmetović rekao je da referendum nije dobar za mir i stabilnost u BiH te naveo da se 25. septembra "pali iskra koja može zapaliti region".

- Oni koji ga mogu spriječiti treba to i da urade. To su Incko i premijer Srbije Aleksandar Vučić - kazao je on.

Incko je naglasio da su sve opcije povodom referenduma u RS otvorene.

- Može doći do suspenzije i zabrane. Ja sam spreman. OHR ima iznad sebe porodicu od 12 država i to je moj savjet bezbjednosti. One su tu da daju smjer kako OHR da radi. Meni bi bilo drago da u okviru PIC-a dođemo do zaključka što prije - poručio je Incko i dodao da, iako je sastanak PIC-a zakazan za početak septembra, nije isključeno da dođe do vanrednog sastanka zbog najavljenog referenduma.

Vlajkijevo pismo

Univerzitetski profesor i bivši potpredsjednik RS Emil Vlajki uputio je otvoreno pismo Bošnjacima u kojem im poručuje da je Ustavni sud BiH nepravedan i neljudski i da je potrebno napraviti sud bez pristrasnih stranaca.

- Tvrdite da se referendumom o Danu RS ruši ustavni poredak BiH. Moglo bi se reći - načinje, i tu ste u pravu. Konkretno, dovodi se u pitanje Ustavni sud BiH koji je neljudski, nepravedan. Do sada, sa dvojicom vaših predstavnika i trojicom stranih sudija, redovno su se preglasavali Hrvati i Srbi po svim važnim pitanjima. To nije lijepo i da je ovaj sud vas tako diskriminisao i vi ga ne biste priznavali - naveo je Vlajki.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )