FOTO: null

Ključne članice Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija pozdravile su juče napredak koji je BiH napravila posljednjih mjeseci na putu ka EU i izrazile zabrinutost zbog sprovedenog referenduma o Danu RS, a u odbranu Srpske jedina je stala Rusija, ocijenivš

Savjet bezbjednosti UN razmatrao je izvještaj o stanju u BiH koji je podnio visoki predstavnik Valentin Incko i u kojem je vlast u RS oštro kritikovao zbog referenduma.

Zamjenik ruskog ambasadora u UN Vladimir Safronkov ocijenio je da postoji jak utisak da principi kojima se vodi Incko imaju antisrpski karakter. Safronkov kaže da se ne mogu saglasiti sa interpretacijom referenduma u RS.

- Naš stav je da je referendum organizovan unutar ustavnih okvira i da RS ni na koji način ne prijeti teritorijalnom integritetu ili suverenitetu BiH. Ne trebamo ovdje stvarati vještački problem. Vlasti u RS su preduzele korake za usvajanje novog zakona o Danu RS i to je očit dokaz spremnosti da potvrdi sekularni i nediskriminatorski karakter ovog praznika. Te činjenice se mogu vidjeti u izvještaju koji je RS poslala Savjetu bezbjednosti - rekao je Safronkov i dodao da je Rusija garant Dejtonskog sporazuma i da će nastaviti da pomaže njegovu primjenu i odbranu širokih nadležnosti entiteta.

Rusija se, dodao je on, zalaže za brzi završetak međunarodnog prisustva u BiH, uključujući visokog predstavnika.

- Neke naše kritike su urodile plodom jer je Incko u izvještajima počeo obraćati pažnju na pitanje terorizma. Nadamo se da će budući izvještaji oslikavati ovo pitanje u prikladnom obimu, jer je nivo prijetnje od islamskog terorizma po BiH i susjedne zemlje izazov za bezbjednost - rekao je Safronkov.

Ambasadori su naglasili da je važno da svi u BiH ostanu na putu reformi i da ulože maksimalne napore u ispunjavanju uslova na putu ka EU, ali su podvukli da nacionalistička retorika mora da bude prekinuta. Savjet bezbjednosti je dao punu podršku stabilnosti u regionu, ali i teritorijalnom integritetu i suverenitetu BiH, uz izraženu zabrinutost zbog referenduma i etničkih tenzija.

Referendum su osudili i u delegaciji SAD, čiji je stav da je to mogući uvod u nove referendume, među kojima je i onaj o secesiji RS.

- SAD se raduju danu kada će BiH ispuniti uslove za zatvaranje OHR-a, ali taj dan još nije došao - navela je predstavnik SAD Isobel Kolman.

Predstavnik Velike Britanije je istakao da je BiH ostvarila vidljiv napredak na putu ka EU, ali da ga je narušila odluka vlasti u RS da sprovedu referendum.

- RS je otišla daleko od onoga što je napisano u Dejtonu. Odluke Ustavnog suda BiH su konačne i obavezujuće - rekao je predstavnik Velike Britanije i pozvao sve lidere u BiH da se uzdrže od nacionalističke retorike i bave pitanjima važnim za napredak zemlje.

Stav Francuske je da je Dejtonski sporazum i dalje okvir za stabilnost u BiH, uz naglasak da su odluke Ustavnog suda BiH konačne. Kina je ocijenila da je BiH važna zemlja u regionu, a njen predstavnik je izrazio nadu će u BiH riješiti probleme kroz dijalog i primjenu Dejtona.

Incko je kazao da međunarodna zajednica mora pratiti dva trenda u BiH - pozitivni napravljen s ciljem integracija u EU i tendenciju nekih političkih aktera da se vrate na destruktivni plan djelovanja iz prošlosti.

- Oni ne poštuju Dejtonski sporazum i Ustav. Mi kao međunarodna zajednica se moramo pitati možemo li trpjeti da neki lideri rade na napretku, a drugi na destrukciji toga i glorifikaciji ratnih zločinaca i genocida - kazao je Incko.

RS je u izvještaju argumentovano ukazala na nastojanja SDA da podrije stabilnost i funkcionalnost BiH i na postupke vlasti RS preduzete s ciljem odbrane njenih ustavnih i zakonskih prava u skladu sa Dejtonom. U izvještaju piše da referendum nije imao nikakve veze sa teritorijalnim integritetom BiH i da je organizovan u skladu sa pozitivnim propisima.

EUFOR

Savjet bezbjednosti UN produžio je za još godinu mandat misiji EUFOR-a u BiH. Predstavnici brojnih zemalja su ocijenili da je međunarodno vojno prisustvo i dalje potrebno u BiH.

Rusija

Više pažnje treba posvetiti opasnosti od terorizma

SAD

Radujemo se danu kada će BiH ispuniti uslove za zatvaranje OHR-a

Velika Britanija

Odluke Ustavnog suda BiH konačne i obavezujuće

Francuska

Dejtonski sporazum i dalje okvir za stabilnost u BiH

Kina

Nadamo se da će svi u BiH riješiti probleme kroz dijalog

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )