FOTO: null

Pripreme za sprovođenje referenduma u RS o Danu Republike teku prema planu, a juče je utvrđen i izgled glasačkog listića koji će se naći pred građanima 25. septembra, te saopšteno da će čitav posao oko referenduma koštati 1,42 miliona maraka.

Građani će za malo više od mjesec moći da zaokruže odgovor na pitanje: "Da li podržavate da se 9. januar obilježava i slavi kao Dan Republike Srpske".

Komisija za sprovođenje referenduma juče je održala prvu sjednicu, a njen predsjednik Siniša Karan rekao je da su već na prvom zasjedanju donijeli veliki broj ključnih akata.

- Pored toga što je utvrđen izgled glasačkog listića za sprovođenje referenduma, usvojili smo akte koji se odnose na rad Komisije, kao i niz drugog glasačkog materijala, kao što su zapisnici sa glasačkih odbora i opštinskih i gradskih komisija, te konačni zaključak Republičke komisije - rekao je Karan.

On je podsjetio da je odluka o raspisivanju referendumu prošla svu zakonsku i ustavnu proceduru, čiji legalitet niko ne može osporiti.

- Sa ustavno-pravnog aspekta Srpske, postoji najmanje šest jasnih elemenata koji ne mogu dovesti u pitanje i osporiti ni po kakvom osnovu referendum o Danu RS, pogotovo sa aspekta legaliteta - rekao je Karan i istakao da je odluka građana o referendumu savjetodavnog karaktera.

Ponovio je da nema nijednog argumenta za neodržavanje referenduma, ističući da bilo ko, ko osporava njegov legalitet, to može samo sa aspekta sile, a ne prava.

Predsjednik Komisije je kazao da postoje zakonske pretpostavke da Vlada RS putem "Službenog glasnika RS" mimo zakona o javnim nabavkama, direktno izvrši štampanje glasačkih listića.

- Vladi RS biće upućen plan finansiranja troškova za održavanje referenduma, a prema okvirnom planu, za organizaciju i sprovođenje referenduma biće potrebno 1,42 miliona maraka, što je mnogo manje u odnosu na prve procjene koje su se pojavile u javnosti -  rekao je Karan.

Naglasio je da su se obratili i Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) BiH kako bi bio dostavljen konačni birački spisak, kao i nadležnima u Brčko distriktu za sklapanje posebnog sporazuma o sprovođenju referenduma na teritoriji distrikta.

- CIK je dužan, prema zakonu, da dostavi spisak Republičkoj komisiji, dok supervizor za Brčko može odbiti da potpiše sporazum o održavanju referenduma na teritoriji distrikta iz nekih razloga. Ukoliko dođe do toga, stanovnici Brčkog koji imaju državljanstvo Republike Srpske, na referendum će moći da izađu na drugim mjestima - naveo je Karan.

Naglasio je da će svim načelnicima i gradonačelnicima uputiti zahtjev za imenovanje izbornih komisija u lokalnim zajednicama.

- Komisije u gradovima i opštinama imaju obavezu da formiraju glasačke odbore. Direktno će u procesu sprovođenja referenduma biti uključeno oko 15.000 ljudi -  istakao je Karan.

Glasanje će biti organizovano i u predstavništvima RS u inostranstvu.

Potpredsjednik Vlade RS Anton Kasipović rekao je da je Vlada RS u obavezi da sprovodi sve odluke Narodne skupštine RS.

- Tako će biti i po pitanju referenduma - naveo je Kasipović.

Referendum je odgovor na odluku Ustavnog suda BiH koji je neustavnim proglasio odredbe Zakona o praznicima RS kojim je propisano da se 9. januar obilježava kao Dan RS, jer se datum poklapa sa krsnom slavom Sveti Stefan. Sporna odluka suda BiH donesena je 26. novembra lani na zahtjev bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, preglasavanjem sudija iz srpskog i hrvatskog naroda od strane bošnjačkih i stranih sudija poslije.

Sjednica

Siniša Karan najavio je da će sljedeća sjednica Komisije za održavanje referenduma biti održana već u ponedjeljak, 22. avgusta.

- Ako se ukaže potreba za hitnom sjednicom, moguće je da ona bude održana i ranije - rekao je Karan.

Urađeni posao:

  • - utvrđen izgled glasačkog listića
  • - usvojeni akti za rad Komisije i drugi potrebni materijali
  • - pripremljeni akti za Vladu RS i organe vlasti lokalne samouprave koji će biti uključeni u organizovanje

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )