FOTO: null

Beograd - Banović Strahinja, jedan od najpoznatijih likova iz srpske epske poezije, inspirisao je beogradskog reditelja Stefana Arsenijevića da napravi rimejk filma naslovljenog imenom ovog epskog junaka.

Novi film Arsenijevića, kako je navedeno u obrazloženju komisije Filmskog centra Srbije za sufinansiranje domaćih filmova, na emotivan način osvjetljiva poznatu epsku pjesmu, sučeljavajući ljubavni ep sa temom migrantske krize.

- To nije, međutim, film o migrantima, već film sa migrantima, ljudima koji sanjaju, nadaju se i vole kao i svi ostali. Bez uljuljkane melanholije i sentimentalne pomirljivosti, "Strahinja Banović" je film sa aktivnim protagonistom koji zna šta hoće, koji ne beži, već se na sve načine bori za ono do čega mu je stalo - naveli su iz Filmskog centra Srbije.

Arsenijević je autor kratkih filmova "Mala jutarnja priča" i "(A)Torzija", za koji je nagrađen "Zlatnim medvjedom" na "Berlinalu", kao i Evropskom filmskom nagradom, a bio je nominovan i za "Oskara". Autor je i segmenata u okviru omnibusa "Izgubljeno-nađeno" (2005) i "Istanbul, ne zaboravi me" (2010) i dugometražnog igranog filma "Ljubav i drugi zločini" (2008). 

Takođe, Filmski fond Luksemburga je projektu "Strahinja Banović", odobrio pomoć od 200.000 evra.  Film nastaje po scenariju Bojana Vuletića, Nikolasa Dikreja i Arsenijevića.

Originalni film "Banović Strahinja" snimljen je 1981. godine po motivima istoimene srpske narodne pjesme, u jugoslovensko-njemačkoj produkciji. Režirao ga je Vatroslav Mimica, a scenario je u saradnji sa Mimicom napisao Aleksandar Petrović.

Radnja je smještena u jesen 1388, godinu uoči Kosovskog boja kada uz južnu granicu Srpskoga carstva lutaju bande pljačkaša. Dok se Banović Strahinja, mladi plemić s granice, nalazi u lovu, njegovu kulu napada odmetnik Kesedži Alija. Ljude poubija, a njegovu mladu i lijepu ženu Anđu, odvodi sa sobom u močvare. Strahinja traži pomoć od tasta, velmože i moćnika Jug Bogdana, ali ne nalazi razumijevanje, a zatim odlazi u močvare da spasi Anđu. Njegov lik je potpuno netipičan za epsku narodnu poeziju jer umjesto hladnog razuma daje prednost emocijama i ljubavi.

Originalni film je postigao veliki uspjeh, na Filmskom festivalu u Puli 1981. godine. Dragan Nikolić je dobio "Zlatnu arenu" za najbolju ulogu, a Alfi Kabiljo "Zlatnu arenu" za najbolju filmsku muziku.

Sjećanje na Đurđa Balšića

Banović Strahinja je istorijski nepoznata ličnost, a po nekim tumačenjima je narodna poezija u njegovom liku sačuvala sjećanje na zetskog feudalca Đurđa Stratimirovića Balšića (1386-1404). Podvig Banović Strahinje predmet je više dramskih djela srpske književnosti.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )