FOTO: youtube

Kolač koji je kod nas poznat pod nazivom tri leće postao je popularan u zadnje vrijeme. Kombinacija biskvita natopljenog bogatim mliječnim okusom i karamel kreme neobična je, ali jednako i savršena te nimalo ne čudi zašto je ova poslastica postala tako omiljena.

SASTOJCI:

Biskvit:

6 jaja

100 g šećera

200 g brašna

½ praška za pecivo

1 vanilin šećer

Preliv:

600 ml slatke pavlake

900 ml mlijeka

50 g sećera u prahu

Karamel:

200 g šećera

200 ml slatke pavlake

PRIPREMA:

Bjelanjke izradite u čvrsti snijeg, pa postepeno dodajte šećer i vanilin šećer. Zatim nastavite dodavati jedan po jedan žumanjak dok miksate.

Prašak za pecivo umiješajte sa brašnom. Brašno dodajte u izrađene bjelanjke i lagano sve sjedinite.

U tepsiju promjera 31 x 36 cm postavite masni papir i ulijte smijesu, te rasporedite. Biskvit stavite peći u zagrijanu rernu na 180 stepeni oko 20-25 minuta.

7Kada je pečen izvadite ga iz tepsije, okrenite ga i odvojite masni papir. Izbodite biskvit sa viljuškom sa obje strane. U tepsiju ulijte smjesu slatke pavlake, mlijeka i šećera u prahu. Ostavite ga malo da upije tečnost. Za to vrijeme pripremite karamel.

Priprema karamela:  Šećer stavite u lonac da se otapa na srednjoj vatri, po malo pomješajte. Kada se sasvim otopi šećer, dodajte slatku pavlaku i miješajte dok ne dobijete jednoličnu smijesu. Morate dovoljno fugo miješati. Još mlak karamel prelijte preko kolača i stavite u frižider na hlađenje.

Ohlađen kolač poslužite.






Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )