FOTO: null

Republika Srpska i ove godine ide u rebalans budžeta, potvrdio je ministar finansija Zoran Tegeltija. U Narodnoj skupštini očekuje se krajem novembra. Kako će tačno izgledati budžet poslije rebalansa u Vladi još nisu utvrdili. Ministar finansija tvrdi da

“Kod praćenja izvršenja budžeta vidimo da kod određenih potreba ima nekih sredstava koja nisu potrebna u 2015. godini i neće se utrošiti, tako da ćemo napraviti balans između potreba i zahtjeva budžetskih korisnika i viškova za koje možemo pretpostaviti da se mogu pojaviti kod određenih budžetskih korisnika”, izjavio je Zoran Tegeltija, ministar finansija Republike Srpske.

Dok u Vladi podvlače crtu, u Ministarstvu zdravlja već sada znaju da su im potrebna dodatna sredstva kako bi preživjeli godinu. Što i ne čudi jer su budžetom za ovu (42.757.500), dobili 10 miliona maraka manje u odnosu na prošlogodišnji rebalans (52.877.300). Ministar zdravlja Dragan Bogdanić brojkama za sada ne licitira, prenosi ATV.

“Trenutno tačan iznos ne mogu da kažem, s obzirom da se o rebalansu počelo govoriti u zadnjih nekoliko dana; mi ćemo to pripremiti zajedno sa Fondom i vidjeti kakva je situacija, pa ćemo tada sa tačnim iznosom ići prema Ministarstvu finansija”, rekao je Dragan Bogdanić, ministar zdravlja.

Za razliku od Ministarstva zdravlja, pojedini resori ostaće u predviđenom okviru. Devet miliona maraka, koliko imaju na raspolaganju, Ministarstvu za ekonomske odnose, biće dovoljno. Iako im je prošle godine trebalo milion maraka više, u resoru trgovine i turizma kažu, ovogodišnjih 6,5 razvući će kako znaju i umiju. Računa se i u Ministarstvu pravde Antona Kasipovića. Potpredsjednik Vlade tvrdi, uklopićemo se u predviđena tri miliona maraka.

“Kada je riječ o Ministarstvu pravde, nadam se da međusobnim realokacijama možemo završiti ovu godinu bez stvaranja novih obaveza, ali ono što je naročito važno za Ministarstvo pravde, jeste izmirivanje obaveza iz prethodnog perioda i nadam se da će Vlada naći načina da riješimo dugovanja koja su se pojavljivala u nekoliko prethodnih godina”, naglasio je Anton Kasipović, ministar pravde.

Iz Vlade poručuju da, bez obzira na budžetske prekompozicije, isplate plata i naknada neće biti dovedene u pitanje. S obzirom da novi aranžman sa MMF-om još nije na pomolu, kaiš bi za još jednu rupu mogli da stegnu u Ministarstvu finansija, Ministarstvu industrije i Ministarstvu poljoprivrede, koji su i ove godine dobili oko milion maraka manje u odnosu na rebalans budžeta prošle godine.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )