FOTO: null

U okviru realizacije republičke akcije „Bezbjedna vožnja u zimskim uslovima“, Centar javne bezbjednosti /CJB/ Bijeljina, u saradnji sa Auto-moto savezom /AMS/ Republike Srpske, realizovao je danas u Bijeljini akciju radi poboljšanja bezbjednosti u saobrać

Cilj akcije je i smanjenje broja saobraćajnih nezgoda i njihovih posljedica koje nastaju zbog nepravilne pripreme vozila za zimske uslove vožnje, te zbog načina vožnje u zimskim uslovima. 

Pripadnici CJB Bijeljina i predstavnici AMS Republike Srpske su danas od 9.00 do 11.00 časova u Bijeljini vršili kontrolu učesnika u saobraćaju sa akcentom na kontrolu rashladne tečnosti u motornim vozilima, dubinu gazećeg sloja pneumatika, ispravnost svjetlosno-signalnih uređaja, viskoziteta kočione tečnosti, kao i opreme vozila. 

Inspektor za bezbjednost saobraćaja CJB Bijeljina Radenko Knežević rekao je da je ovo preventivna aktivnost koja za cilj ima što bezbjedniju vožnju u zimskim uslovima. 

On je podsjetio da je od danas obavezna upotreba zimske opreme za sva motorna i priključna vozila, bez obzira na vremenske okolnosti. 

"Kada je riječ o teretnom programu, osim zimskih pneumatika ili ljetnih profila gume sa istom dubinom gazećeg sloja pneumatika, vozači teretnih vozila moraju da posjeduju vreću pijeska tešku od 25 do 50 kilograma i lopatu", rekao je Knežević novinarima. 

On je apelovao da vozači, posebno u zimskim uslovima, drže pravilno odstojanje od vozila kako bi izbjegli saobraćajne nezgode uzrokovane nedovoljnom udaljenošću. 

Predrag Likokur iz AMS Republike Srpske rekao je da danas, kada počinje zakonska obaveza posjedovanja zimske opreme, zajedno sa predstavnicima MUP-a Republike Srpske, sprovode akciju kojom žele da vozačima ukažu kako da svoje vozilo što kvalitetnije pripreme za zimske uslove. 

Ovo je, kaže Likokur, tradicionalna akcija kojom su ukazuje na potrebu čuvanja sebe kao vozača, ali i svih učesnika u saobraćaju. 

On je naveo da je iskustvo iz prethodnih, ali i današnje akcije pokazalo da vozači najmanje vode računa o ispravnosti kočione tečnosti koju je neophodno mijenjati na svake dvije do tri godine. 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )