FOTO: Nezavisne.com

Crvena zvezda i zagrebački Dinamo su plasmanom u grupnu fazu Lige šampiona zaradili ozbiljan novac. Više nego ikada ranije.

Razlog tome je novi sistem raspodjele novca u Ligi šampiona koji je UEFA uvela prošle sezone.

Svakom učesniku automatski pripada 15,25 miliona evra. Dodatni novac klubovi dobijaju na ime bonusa na osnovu desetogodišnjeg klupskog koeficijenta. Osim toga, svaki učesnik Lige šampiona dobiće dio tzv. marketinškog bazena. U zavisnosti od toga s kojim klubovima će igrati u grupi, pripašće mu jedan do dva miliona evra.

Osim toga, klubovi zaradu mogu podebljati i ostvarenim rezultatima. Svaka pobjeda u grupi nagrađuje se čak s 2,7 miliona evra, a svaki remi s 900.000 evra. Eventualni plasman u osminu finala, odnosno osvajanje jednog od prva dva mjesta u grupi, donio bi klubu dodatnih 9,5 miliona evra, a ta nagrada bi se povećavala prolaskom u svaku sljedeću fazu, sve do 19 miliona, koliko će dobiti evropski prvak.

Sva 32 grupne grupne faze dobijaju jednak iznos za učestvovanje i za svaki osvojeni bod, a varijabla koja donosi najveće razlike je desetogodišnji klupski koeficijent.

Za raspodjelu nije bitno koliki je tačno koeficijent, nego kakva je tabela, odnosno kako su 32 učesnika poredana prema tim koeficijentima. Dinamo ima sedmi najlošiji koeficijent, zbog čega će dobiti 7,75 miliona. Klub s najslabijim koeficijentom dobija malo više od 1,1 miliona, a to je iznos za koji se penje prihod svakom sljedećem klubu na ljestvici.

Ukratko, to znači da će najbogatiji dobiti najviše. Rang-ljestvicu klubova prema desetogodišnjem koeficijentu predvodi Real Madrid, što je i očekivano s obzirom na to da je u tom periodu čak četiri puta osvojio Ligu šampiona. Kraljevski klub tako će iz tog fonda dobiti čak 35,45 miliona evra.

Barselona je druga na tom popisu i dobiće 1,1 milion manje, odnosno 34,35 miliona, a slijede Bajern, Atletiko, Čelsi, Juventus, te Benfica.

Top 10 zaključuju dva najbogatija svjetska kluba PSŽ i Mančester Siti, između kojih se smjestio evropski prvak Liverpul.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )