FOTO: pixabay

Izjava predsednika Turske o mirovnom sporazumu iz 1995 izazvala buru. Špirić: Igranje ugovorom opasno, posebno jer je on "američko čedo"

Izjava predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana da "Dejtonski sporazum treba revidirati", izazvala je negodovanje u Republici Srpskoj, gdje smatraju da je to neprimjereno mješanje u unutrašnja pitanja BiH.

- Dejtonski mirovni sporazum obavezno treba revidirati. Vrlo je jasno da u dosadašnjem periodu on nije donio rješenje za budućnost BiH - rekao je Erdogan posle sastanka s hrvatskom predsednicom Kolindom Grabar Kitarović, navodeći da je s tim u vezi potrebno da se aktivno uključe UN.

Potpredsednik vladajućeg SNSD Nikola Špirić kaže da nikome nije poznato šta je turski predsednik dobio u amanet od Alije Izetbegovića, ali je siguran da nije opunomoćen da mijenja Dejtonski mirovni sporazum, Izborni zakon ili domaće zakonodavstvo.

- Najava revizije Dejtonskog sporazuma osjetljiva je i opasna tema, jer na svaku moguću njegovu promenu tri strane u BiH različito reaguju i njihova su očekivanja sasvim suprotna. Hrvati će očekivati treći entitet, Bošnjaci unitarizaciju, a Srbi način da biraju svoj put - istakao je Špirić.

On smatra da je Erdoganova najava revizije uopštena i paušalna, upozoravajući da je igranje Dejtonskim sprazumom višestruko opasno posebno jer je ovaj ugovor "američko čedo".

- Sumnjam da bi SAD olako učestvovale u tom "čedomorstvu". Zato je moje upozorenje da se temelji "Dejtona", koji nas još drže na okupu, ne potkopavaju ovakvim paušalnim izjavama - poručio je Špirić.

Dejtonskim mirovnim sporazumom, koji je potpisan 21. novembra 1995. godine okončan je rat u BiH, te je ova država zvanično podijeljena na dva dijela, odnosno entiteta - Republiku Srpsku i Federaciju BiH. Njime je definisano ustavno uređenje BiH, njene institucije, te podjela vlasti na entitete.

Predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović smatra da je bilo pitanje trenutka kada će Turska pokazati svoje pravo lice, te da su politike i odnosi između najužeg rukovodstva BiH i turskog predsednika sve vrijeme išli ka istom cilju.

- Mislim da to nije dobrodošla izjava i to baš u vrijeme kad u BiH treba da se razmišlja o formiranju vlasti i kad BiH treba da krene svojim, stabilnim koracima i ciljevima, a ne po preporukama velikih država. Naravno, Turska jeste velika država i treba da se uvažavaju njeni stavovi, ali ovo nije pravi trenutak da se na takav način reaguje - rekao je Čubrilović.

STEVANDIĆ: MIJEŠANjE U TUĐA POSLA

Nenad Stevandić, predsednik Ujedinjene srpske i novoizabrani poslanik u Parlamentu BiH, uvjeren je da je Erdoganovoj izjavi prethodila nečija asistencija.

- Ono što je bitno je to da Turska nije garant Dejtonskog sporazuma, niti je učestvovala u njegovom kreiranju. Tako da se ta izjava bukvalno može smatrati miješanjem u posao onih koji to jesu, kao što su SAD, Rusija, Srbija, Hrvatska... Ne vidim da je ta izjava došla s relevantnog mjesta, ali je u smislu pogoršanja etničkih tenzija u BiH treba uzeti u obzir i razmatrati.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )