FOTO: null

Prvostepeno vijeće Haškog tribunala za zločine u bivšoj Jugoslaviji osudilo je nekadašnjeg komandanta Glavnog štaba Vojske Republike Srpske generala Ratka Mladića na doživotnu kaznu zatvora.

Nakon presude stigle su reakcije iz RS:

PRESUDA MLADIĆU OČEKIVANA – NEMA KOLEKTIVNE ODGOVORNOSTI

Banjalučki advokat Milan Petković rekao je Srni da je danas izrečena kazna doživotnog zatvora nekadašnjem komandantu Glavnog štaba Vojske Republike Srpske /VRS/ generalu Ratku Mladiću bila očekivana s obzirom na dosadašnju praksu Haškog tribunala.

Petković je naveo da u vezi sa ovom presudom nipošto ne može govoriti o kolektivnoj odgovornosti.On je rekao da je najvažnije da je riječ o prvostepenoj presudi, na koju će odbrana i ozbiljan advokatski tim koji brani Ratka Mladića, uložiti žalbu.


BRČKALO: JOŠ JEDNA POLITIČKA PRESUDA

Šef kluba poslanika PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Miroslav Brčkalo smatra da je prvostepena presuda Haškog tribunala kojom je general Ratko Mladić osuđen na doživotnu kaznu zatvora još jedna politička presuda.

Brčkalo je naglasio da je presuda bazirana na mnogo paušalnih i nedokazanih činjenica, prije svega, onih koje se odnose na zločin na Markalama.


MITROVIĆ: PRESUDA SUDA NATO-a NIJE IZNENAĐUJUĆA

Predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Nedeljko Mitrović izjavio je da nije iznenađujuća presuda Haškog tribunala kojom je general Ratko Mladić osuđen na doživotnu kaznu zatvora, jer je to “sud NATO pakta”.

“U nekim optužnim konstatacijama moglo se čitati da je ovo suđenje svima onima koji su indirektno ili na drugi način na strani Rusije, borbe za punu demokratiju, slobodu i koji nisu prijatelji i članovi NATO pakta”, rekao je Mitrović Srni.


DUKIĆ: PRESUDA MLADIĆU – LAKRDIJA SUDA

Predsjednik Saveza logoraša Republike Srpske Branislav Dukić smatra da doživotna presuda Haškog tribunala generalu Ratku Mladiću još jednom pokazuje lakrdiju tog međunarodnog suda, koji u sebi nema prava ni pravičnosti.

“Haški tribunal nijednog trenutka nije spomenuo srpske žrtve. Pominje da je Sarajevo napadano sa srpskih položaja, ali nije uzeo u obzir da je u tom istom Sarajevu bilo 126 logora za Srbe, a jedan od logora se čak zvao ‘Alija Izetbegović”, rekao je Dukić.


GOVERADICA: SVE PRESUDE HAGA DOPRINOSE DODATNOM RAZDORU U BiH

Predsjednik SDS-a Vukota Govedarica izjavio je Srni da svaka presuda donesena u Hagu doprinosi dodatnom razdoru među, ionako podjeljenim, narodom u BiH.

“Svi oni koji misle da se na ovaj način dolazi do pomiranja, nalaze se u zabludi. Ovo je samo put kojim je pomirenje u BiH znatno otežano”, rekao je Goveradica, komentarišući prvostepenu presudu Haškog tribunala kojom je general Ratko Mladić osuđen na doživotnu kaznu zatvora.


KUZMANOVIĆ: KAZNA GENERALU – NEPRAVEDNA, POTREBNA REVIZIJA

Predsjednik Akademije nauka Republike Srpske Rajko Kuzmanović rekao je Srni da je nepravedna kazna doživotnog zatvora nekadašnjem komandantu Glavnog štaba Vojske Republike Srpske /VRS/ generalu Ratku Mladiću, te da bi u žalbenom postupku trebalo doći do njene revizije.

“Nepravda, i o tome se nema ništa drugo reći. Ako u Haškom tribunalu budu imali imalo ljudskog u sebi, onda bi u žalbenom postupku trebalo doći do revizije”, ocijenio je Kuzmanović.


OČEKIVANA PRESUDA NATO SUDA

Predsjednik Udruženja žena žrtava rata Republike Srpske Božica Živković Rajilić smatra očekivanom odluku Haškog tribunala kojom je general Ratko Mladić osuđen na doživotnu kaznu zatvora, jer je to Sud NATO-a.

“Od Haškog tribunala ništa drugo nismo mogli ni očekivati osim doživotne kazne zatvora za generala Mladića”, rekla je Rajilićeva Srni.


BORENOVIĆ: HAŠKI SUD NE INTERESUJE PRAVDA

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović izjavio je Srni da je prvostepena presuda Haškog tribunala kojom je nekadašnji komandant Glavnog štaba Vojske Republike Srpske general Ratko Mladić osuđen na doživotnu kaznu zatvora pokazala da taj sud sudi samo Srbima i da ga ne interesuje pravda.

“Haški tribunal je imao namjeru da se na jedan brutalan i okrutan način odnosi prema Srbima i ostaće upamćen po tome što je izricao isključivo drakonske kazne Srbima, a skoro nikakve optuženim Bošnjacima”, rekao je Borenović.


STEVANDIĆ: TRIBUNAL SKRIVA ULOGU ONIH KOJI SU KREIRALI RAT U BiH

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić izjavio je Srni da je Haški tribunal, izricanjem prvostepene presude generalu Ratku Mladiću, potvrdio da je neobjektivan i ne može biti mjerilo za pravdu i pravičnost.

“Haški tribunal u svoje tabele nije htio da upiše hrvatske generale Mladena Markača, Antu Gotovinu, komandanta muslimanskih snaga u Srebrenici Nasera Orića, pripadnike mudžahedinskih odreda, jer nisu bili u planu da budu okrivljeni. Projektovana je drugačija istorija i Haški tribunal ne može biti mjerilo za pravdu, a pogotovo da piše istoriju”, rekao je Stevandić.


PRVA SDS: PRESUDA GENERALU SLUŽI ZA DEMONIZACIJU SRPSKOG NARODA

Prva SDS saopštila je da današnja prvostepena presuda Haškog tribunala generalu Ratku Mladiću potvrđuje, kao i mnogo puta do sada, da je riječ o nakaznoj kvazipravosudnoj instituciji stvorenoj isključivo za kažnjavanje srpskog političkog i vojnog rukovodstva, kao i za demonizaciju srpskog naroda.

U saopštenju se dodaje da je ova nepravedna presuda utemeljena na nestručnom, paušalnom i subjektivnom pristupu utvrđivanja činjenica i događaja, očigledno kreiranom po volji samo jednog naroda u BiH – bošnjačkog, kojem se sve ugađa i kojem je međunarodna zajednica namijenila ekskluzivnu ulogu jedine žrtve u proteklom ratu.


GENERALU MLADIĆU PRESUĐENO PRIJE NEPUNIH 30 GODINA

Generalu Ratku Mladiću nije presuđeno ni danas ni juče, već prije nepunih 30 godina, kao i svim istaknutim braniocima srpskog naroda u BiH, rekao je danas Srni ratni predsjednik opštine Trebinje Božidar Vučurević.

“Mladiću je samo pročitana presuda čime je udovoljeno tim svjetskim moćnicima koji su nam razbili državu i toliko nas skupo koštali”, rekao je Vučurević.


MILETIĆ: SA PRESUDOM GENERALU MLADIĆU UMRLA HAŠKA PRAVDA

Predsjedavajući Predsjedništva Boračke organizacije Republike Srpske /BORS/ Duško Miletić smatra da je izricanjem doživotne kazne zatvora generalu Ratku Mladiću u Haškom tribunalu konačno “umrla pravda”.

“Želim da izrazim saučešće Haškom tribunalu zbog `smrti haške pravde`, koja je nakon duge i teške bolesti konačno izdahnula”, rekao je Miletić.


VUČUREVIĆ: GENERALU MLADIĆU PRESUĐENO PRIJE NEPUNIH 30 GODINA

Generalu Ratku Mladiću nije presuđeno ni danas ni juče, već prije nepunih 30 godina, kao i svim istaknutim braniocima srpskog naroda u BiH, rekao je danas Srni ratni predsjednik opštine Trebinje Božidar Vučurević.

“Mladiću je samo pročitana presuda čime je udovoljeno tim svjetskim moćnicima koji su nam razbili državu i toliko nas skupo koštali”, rekao je Vučurević.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )