FOTO: null

Danas se razglednicama jednako obraduju poštar i primalac - toliko su rijetke.

U vrijeme interneta i društvenih mreža pomalo smo zaboravili na najljepše podsjetnike na putovanja - razglednice. "Pozdrav sa Jadrana" danas slabo ko ispisuje na poleđini kartonske fotografije.

Jesmo li zaboravili na onu neku neobjašnjivu čar u činu pisanja, ali i dobijanja razglednice, ili smo samo postali preokupljeni drugim stvarima?

Statistika bi sigurno pokazala da je broj poslatih razglednica iz npr. 70-ih i 80-ih godina prošlog vijeka, kada nismo ni znali šta je SMS, email ili društvene mreže, daleko veće od onih današnjih.

U Poštama Srpske kažu kako je slanje razglednica gotovo iščezlo, a slanje pošiljaka se svelo na poslovnu korespondenciju, ali…

“Ipak, u vrijeme praznika, primjetan je veći broj takvih pošiljki. Iako ne raspolažemo brojem poslatih razglednica, jer se one svrstavaju u istu kategoriju sa običnim pismonosnim pošiljkama, poštari i te kako pamte kako su nekada torbe bile pune pisama i razglednica”, kaže za MONDO portparol Pošta Srpske Željka Koljančić.

Danas je uručiti razglednicu ili pismo – doživljaj, kako za poštara tako i za korisnika, jer je broj uručenih razglednica zanemariv u odnosu na istu uslugu od prije 15 – 20 godina.

Koliko je pojava moderne tehnologije “kriva” za to Koljančićeva kaže da je, ne samo kod nas, nego i u svijetu došlo do široke upotrebe modernih tehnologija, ali i smjene generacija, a u takvom okruženju je teško održati tradiciju pisane riječi.

“Pojavom modernih tehnologija, poštanska usluga, u kontekstu komunikacije svedena je na minimum, a za to su “glavni krivci” mobilni telefoni i društvene mreže. Vrijeme u kojem živimo diktira nove načine kako komunikacije tako i života, stoga možemo reći da su sigurno uticali i na to da rijetko koji korisnik poštanskih usluga, ne samo u RS, nego i u svijetu, pošalje u toku godine jednu ili nekoliko razglednica”, rekla je portparolka Pošta Srpske.

Neke od zemalja u regionu s ciljem vraćanja popularnosti razglednicama uvode nove usluge, pa je tako npr. Hrvatska ove godine uvela uslugu e-postcard, kojom možete preko aplikacije poslati svoju fotografiju kao razglednicu.

Pošte Srpske za sada nemaju aktivne projekte u vezi sa poboljšanjem usluga u segmentu slanja razglednica.

“Upoznati smo sa promjenama koje Javni poštanski operateri u okruženju uvode kako bi povećali obim usluga, kao što su “e-postcard” koju nudi Hrvatska pošta, kao i sa “web telegram” koju nudi Pošta Crne Gore i Hrvatska pošta. Naše trenutne aktivnosti su usmjerene na prikupljanje iskustava iz okruženja, a vezano upravo za nove usluge, s ciljem uvođenja istih ili sličnih”, istakla je Koljančićeva.

Znamo da slanje razglednice košta malo više od slanja SMS-a ili poruke putem društvenih mreža, ali budite iskreni - šta bi vam od ovoga prije izmamilo osmijeh na lice?


Da li ste znali...

Sakupljanje razglednica zove se deltiologija. U SAD je ovaj hobi treći po popularnosti, nakon numizmatike i filatelije. Postcrossing je internet projekat namijenjen za razmjenu razglednica s drugim ljudima iz cijelog svijeta. Svaki korisnik koji pošalje jednu ili više razglednica nekom drugom korisniku u svijetu (adrese se dobiju slučajnim odabirom pomoću računara) dobije onoliko razglednica koliko je poslao, od nekog drugog korisnika.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )