FOTO: InfoBijeljina

Na pojedinim parcelama u Semberiji ječam i pšenica žute. Padavine i povećana vlažnost, praćeni visokim dnevnim temperaturama, izazvali su virusno oboljenje na ozimim žitaricama na parcelama na kojima je ranije obavljena sjetva i na kojima je izostao tretman sjemena insekticidima.

Žutu patuljavost ječma prenosi više od 20 vrsta lisnih vaši, a domaćini su im višegodišnji travni korovi. Osim zastoja u porastu, listovi dobijaju zlatno-žutu boju, uz pojavu gljiva čađavica. 

Agronom Stevan Perković iz Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi, Područna jedinica Bijeljina, kaže da nema otpornih sorti na ovo oboljenje. Pojašnjava da su preventivne mjere plodored, agrotehnika i suzbijanje korova koji su mogući izvor zaraze i upozorava da do pojave bolesti može da dovede i sjeme ukoliko nije deklarisano. 


- Na parcelama na kojim se siju iste kulture, odnosno strna žita po strnim žitima, virusi ostaju pa se bolest ponavlja. Ni rana sjetva se nije pokazala dobra zato što imamo i dalje visoke temperature za ovo doba godine. Klijanje i nicanje se odvija izuzetno brzo i trenutno je ječam u fazi bokorenja pa je izloženiji nepovoljnim  vremenskim uslovima. Ova bolest se pojavljuje i na pšenici, ali u manjoj mjeri - kaže Perković za portal InfoBijeljina. 


Perković ratare savjetuje da u proljeće obavezno odrade prvi tretman zaštite. Ukoliko to ne urade, prinosi će biti umanjeni za 10 odsto ili čak prepolovljeni. Nagli pad temperature neće se dobro odraziti na oboljeli ječam. Zbog visoke vlažnosti zemljišta i vazduha i hladnijih noći na pojedinim parcelama uočena je i mrežasta pjegavost lista koja može umanjiti prinos za 5 do 10 odsto. Na njivama koje su zasijane kasnije usjevi su u dobroj kondiciji.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )