FOTO: null

Bezbjednosna situacija na području Centra javne bezbjednosti /CJB/ Bijeljina u prvom tromjesečju ove godine je dobra, a rasvijetljenost krivičnih djela veća je od 70 odsto, što je najbolji pokazatelj rada policije, rekao je načelnik ovog CJB Žarko Ćosić.

Ćosić je rekao novinarima da u ovom periodu nisu zabilježena teža krivična djela protiv života i tijela. On je naveo da je CJB Bijeljina u tromjesečnom periodu zabilježio smanjenje broja povratnika u činjenju krivičnih djela i maloljetnih lica koja učestvuju u kriminalnim radnjama za čak 30 odsto.

Načelnik Sektora kriminalističke policije u CJB Bijeljina Darko Kovrlija rekao je da je stanje kriminaliteta, koje odlučujuće utiče na ukupnu bezbjednosnu situaciju, zajedno sa stanjem javnog reda i mira, te bezbjednošću saobraćaja na području CJB, u prva tri mjeseca zadovoljavajuće.

"Za prva tri mjeseca na području Centra evidentirana su 552 krivična djela, od kojih su 473 djela opšteg kriminaliteta, 49 privrednog kriminaliteta, osam iz oblasti zloupotrebe droga, te 21 krivično dijelo iz oblasti bezbjednosti saobraćaja", naveo je Kovrlija.

On kaže da je zbog izvršenja ovih krivičnih djela podneseno 489 izvještaja kojima je prijavljeno 496 lica. Prema njegovim riječima, po nepoznatom izvršiocu evidentirana su 272 krivična djela, od čega je rasvijetljeno 188 djela ili oko 70 odsto. Kovrlija navodi da je u oblasti privrednog kriminaliteta otkriveno 49 krivičnih djela, za koja je nadležnim tužilaštvima podneseno 28 izvještaja protiv 36 lica.

"Najčešće je riječ o zloupotrebi službenog položaja ili ovlaštenja kojih je zabilježeno 13, zatim pronevjerama, zloupotrebi ovlaštenja u privredi, krivotvorenju novca i slično. Ukupna materijalna šteta iznosi 5.603.000 KM, a protivpravna imovinska korist 2.976.000 KM", rekao je Kovrlija.

CJB Bijeljina prijavljeno je i 306 krivičnih djela protiv imovine, a tužilaštvima su podnesena 292 izvještaja protiv 240 lica.

"Od imovinskih krivičnih djela najprisutnije su teške krađe kojih je prijavljeno 113. Broj ovih krivičnih djela smanjen je za oko 11 odsto, a najviše teških krađa počinjeno je na štetu fizičkih lica provaljivanjem u kuće i stanove, čime je pričinjena materijalna šteta od 344.850 KM", rekao je Kovrlija na konferenciji za novinare.

On je dodao da je evidentirano i osam krađa automobila, od kojih su četiri pronađena i vraćena vlasnicima. Kovrlija je naveo da su u protekla tri mjeseca prijavljena i 42 krivična djela protiv života i tijela, ali da nisu evidentirana krivična djela ubistvo, niti ubistvo u pokušaju.

"U oblasti zloupotrebe opojnih droga otkriveno je osam krivičnih djela zbog kojih je nadležnim tužilaštvima podneseno sedam izvještaja, kojima je prijavljeno 15 lica", rekao je Kovrlija.

Zaplijenjeno je oko 46 grama heroina, oko 10 grama marihuane, te 190 sjemenki indijske konoplje. Načelnik Sektora Policije CJB Bijeljina Stjepan Terzić rekao je da je tokom protekla tri mjeseca evidentirano 228 narušavanja javnog reda i mira, što je za oko 12 odsto manje nego u istom periodu prošle godine.

"U ovoj oblasti evidentirano je 270 prekršaja koji su sankcionisani podnošenjem 56 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka ili izdavanjem 191 prekršajnog naloga. Najčešći prekršaji narušavanja javnog reda i mira su tuča i fizički napad, vrijeđanje, te svađa i nepristojno ponašanje", rekao je Terzić.

Inspektor Sektora Policije za bezbjednost saobraćaja Radenko Knežević rekaoje da su se u prva tri mjeseca dogodile 294 saobraćajne nezgode, što je za oko pet odsto više nego u istom periodu prošle godine. U saobraćaju je za tri mjeseca život izgubilo šest lica, 22 je teško povrijeđeno, a 96 lakše.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )