FOTO: bif.rs

Rizik od terorizma u BIH se ozbiljno povećava kao posljedica toga što Institucije ne izvršavaju obavezu u pogledu očuvanja bezbjednosti, a poseban izazov je migrantska kriza na koju ne uspjevaju da pruže efektivan odgovor, navedeno je u najnovijem Izvještaju Republike Srpske upućenom Savjetu bezbjednosti UN.

U Izvještaju je upozoreno da migrantska kriza u BiH ubrzano eskalira jer Granična policija BiH ne uspjeva da uspori priliv migranata. Broj migranata pronađenih tokom 2018. godine, kako je istaknuto, duplo je veći nego u 2017. godini, u kojoj je njihov broj takođe dvostruko porastao u odnosu na 2016.

U dokumentu se upozorava da priliv migranata predstavlja bezbednosnu krizu za BiH, jer veliki broj njih stiže iz zemalja u kojima Islamska država i druge džihadističke grupe imaju veliki broj pristalica, i dodaje da zbog toga ne iznenađuje činjenica da sa migrantima u BiH ulaze i teroristi.

"U februaru je Služba za poslove sa strancima BiH privela petoro Avganistanaca osumnjičenih za terorizam. Međutim, sigurno je da ovo nisu jedini džihadisti, koji su u BiH ušli sa migrantima. Mnogi migranti nemaju dokumenta i nemoguće je proveriti da li su povezani sa terorizmom i drugim krivičnim djelima. Infiltracija terorista u BiH naročito je osjetljivo pitanje zbog statusa BiH kao utočišta islamskih radikala" istaknuto je u Izvještaju.

Takođe, navodi se i da institucije BiH ne uspjevaju da se izbore ni sa džihadistima i ne suprotstavljaju se prijetnji od radikalnog islamskog terorizma sa ozbiljnošću koju ona zaslužuje.

"SDA je doprinijela tome da se BiH pretvori u utočište džihadista. Bezbednosni aparat BiH, kojim dominira SDA, ne uspjeva da suzbije prisustvo džihadista u BiH" naglašeno je u dokumentu upućenom UN.

U Izvještaju je navedeno da su njemačke vlasti 11. aprila deportovale tri državljanina BiH, koji su osumnjičeni za planiranje terorističkih napada u ime Islamske države, i ukazano na problem da pravosudne institucije BiH izriču nevjerovatno blage kazne, obično bez određivanja zatvora, borcima Islamske države koji su se vratili u zemlju.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )