FOTO: null

Razlike u bogatstvu između članica evrozone rastu, pa tako dok skok cijena nekretnina pomaže Nijemcima da postanu još bogatiji, južne članice zaostaju, pokazali su rezultati studije jednog odjeljenja njemačkog fonda Flosbah fon Stork.

Iako je jaz između sjevernih članica, kao što je Holandija, i južnih, poput Portugalije, još odavno jedna od karakteristika evrozone, najnovija studija je ukazala na još veće razlike, prenosi agencija Rojters.

Uzimajući u obzir niz stavki, poput nekretnina, akcija, umjetničkih dijela i skupih vina, istraživanje je pokazalo da je bogatstvo u Njemačkoj i Austriji poraslo za preko sedam odsto u 2015. godini u odnosu na godinu dana ranije.

To je otprilike dvostruko veća stopa rasta od one u Italiji i Španiji, dok je bogatstvo Grka smanjeno za više od četiri odsto.

Cijene nekretnina, koje su, na primjer, skočile u Njemačkoj za preko šest odsto, najveći su pokretač rasta bogatstva, navodi se u studiji.

Takve razlike uzrokuju političke tenzije u 19-članoj evrozoni, dok slabe cijene nekretnina u južnim članicama pogađaju njihove banke, koje drže kuće i komercijalne nekretnine kao garanciju za kredite.

"Do 2006. godine, kada je došlo do pucanja mjehura na tržištu nekretnina, države na jugu su ostvarile zamajac. One su sada u situaciji koja je nalik onoj u Јapanu", izjavio je osnivač istraživačkog instituta koji je sproveo studiju, Tomas Majer.

Јapan se, kako navodi Rojters, već dugo se bori sa stagniranjem ekonomije i visokim javnim dugom, a pojedini ekonomisti strahuju da bi slična sudbina mogla da zadesi i evropske zemlje.

"Zemlje na sjeveru Evrope nisu imale tako jaku inflaciju i prošle su bolje", kazao je Majer.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )