FOTO: InfoBijeljina

BIJELJINA - Zgrada Sokolskog doma u Bijeljini nalazi se na Privremenoj listi nacionalnih spomenika i uživa najveći stepen zaštite, ali to ne zaustavlja vrijeme i ljudsku nebrigu, koji rastaču jednu od najljepših građevina sa početka 20. vijeka u gradu.

U Komisiji za očuvanje nacionalnih spomenika Srni je rečeno da je, prema planu donošenja odluka za ovu godinu, predviđeno i donošenje odluke o proglašenju Sokolskog doma u Bijeljini nacionalnim spomenikom. 

Za spas od propadanja ove kulturne baštine i objekta koji je bio simbol sportskog života u gradu u lokalnom budžetu je za ovu godinu planirano izdvajanje 65.000 KM, iako su izdvajanja za sport 1,8 miliona KM. 

Stručnjaci procjenjuju da je za rekonstrukciju Sokolskog doma potrebno oko milion KM. 

Arhitekta Direkcije za izgradnju i razvoj grada LJubinka Stević rekla je da je toliko novca potrebno za konstruktivnu sanaciju objekta i restauraciju fasade i unutrašnjosti, s obzirom na to da je objekat pod prvim stepenom zaštite. 

Sokolski dom u Bijeljini nalazi se u centru grada, u Ulici kneza Ive od Semberije i u veoma je lošem stanju, sa oronulom fasadom, oštećenim krovom i urušenom unutrašnjošću, a, osim sitnih popravki, decenijama nije investirano u njegovo održavanje. 

Upravnik Sokolskog doma Mile Ristić rekao je Srni da su prošle godine započeti radovi na popravci stropa iznad svlačionica, mokrih čvorova i čajne kuhinje, što će poboljšati uslove rada za sportske klubove koji koriste fiskulturnu salu u ovom objektu, odbojkaše, košarkaše, karatiste i taekvondiste. 

Nekadašnja svečana sala sa binom, kao i desetine drugih prostorija unutar Sokolskog doma, zabravljena je katancima, a neke od iole uslovnih prostorija koristi za svoj rad Mjesna zajednica ili se u njima nalazi arhiva gradske administracije koja je sklonjena tokom velike poplave 2014. godine. 

Sokolski dom u Bijeljini evidentiran je kao kulturna baština zbog svoje istorijske i arhitektonske vrijednosti. 

Podignut je u periodu između dva rata, objekat je uglovnica građena u neovizantijskom stilu, a glavna i bočna fasada su simetrične, sa izvučenim ulaznim dijelovima. 

Nedaleko od Sokolskog doma, Bijeljina ima i Ulicu Miroslava Tirša, doktora filozofije i osnivača sokolskog pokreta. 

U Muzeju Semberije u Bijeljini čuvaju se fotografije idealne skice ili idejnog projekta Sokolskog doma, kao i izgleda ovog reprezentativnog objekta polovinom prošlog vijeka, dok se njegovo propadanje u moderno doba nastavlja.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )